2016. április 5., kedd

A Körhinta

2013 szeptemberében végleg bezárt a 175 éves Budapesti Vidámpark. Anno még gyerekként, később pedig a gyerekekkel már szülőként többször jártam, jártunk a parkban. Az Elvarázsolt Kastély, a Hullámvasút, a Dodgem, a Szellemvasút, a Körhinta és még sorolhatnám... hány és hány generációnak nyújtottak felejthetetlen perceket és emlékeket. Emlékszem a bezárás előtt hatalmas volt az érdeklődés. Mindenki szeretett volna még egy utolsó játékos napot eltölteni a Vurstliban. Sajnos akkor mi nem jutottunk ki, pedig nagyon szerettem volna pár búcsú fotót készíteni a már több mint száz éves Körhitáról. Igen csak így nagy betűvel, hiszen mindenki így ismeri. 


A bezárt park területét az állatkert kapta meg, de szerencsére döntés született arról, hogy néhány műemlék játék - köztük a Körhinta - megmaradhat az eredeti helyén. A legutóbbi állatkerti látogatásom során végül sikerült néhány fotót készítenem erről a csodálatos matuzsálemről. 


Az épület építéséhez két évszám köthető. Sokáig az 1906-ot jegyezték, de az utóbbi időkben előkerült néhány korabeli feljegyzés, mely szerint 1909-ben épült fel az épület.


A főbejáraton az alábbi rövid ismertetőt olvashatjuk: "Az 1909-ben épült szecessziós épületben álló lovacskás, ún. Schneffner-féle körhinta a Vurstli egyik legnépszerűbb látványossága volt. A nyolcszög alaprajzolatú épület mennyezeti seccója rokokó hatású, az orgonaszerkezetet imitáló falrész a körhinta kezelőfülkéjét rejti. A körhinta egy körbeforgó pódiumépítmény, melyet eredetileg az alagsorban elhelyezett lovak forgattak. A körhintát 1996-ban felújították, Europa Nostra díjat kapott."

  
A sokat látott körhinta felújításával kapcsolatos hírekben olvastam, hogy a mesterek tucatnyi festékréteget találtak a harsonás angyalokon, a hintókon és a lovakon. Kiderült továbbá, hogy a lovacskák nem is egyidősek. 


A felújítási költség Ráday Mihály, a Körhinta Alapítvány és a Vidámpark együttműködésének köszönhetően jött össze.

  


9 megjegyzés:

 1. Gorgeous shots! I feel like I am in the medieval park. Especially the fifth is my favorite.His eye is powerful.Happy spring!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Thanks a lot Tomoko. I'm glad if you liked them. Take care!

   Törlés
 2. Kedves emlékek a gyerekkorból, szép sorozatot hoztál!

  VálaszTörlés
 3. Én is még kisgyermekként jártam ott. Megérdemelte a megőrzést.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is nagyon örültem, hogy végül csak sikerült róla néhány fotót készítenem - és mindezt a régi, megszokott helyén.

   Törlés
 4. Beautiful. Displays the passion the artists had in their work.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Fully agree with you! Simply beautiful. Thanks Mac

   Törlés
 5. Most érdemes újra megnézni ,csodálatosan fel lett újítva az elmúlt két évben ,újra a régi pompájában csillog !

  VálaszTörlés