2018. június 12., kedd

Egy régi szerelem - Szanticska

Ez valóban egy régi szerelem. Még valamikor az 1990-es években hallottam először e kis falu nevét. A televízióban véletlenül kapcsoltam az egyik csatornára, ahol egy riportfilmben Szanticskáról, az elnéptelenedés szélére sodródott település megmentéséről volt szó. 


A szövegrész alatt a falu utcáiról, házairól készített felvételek mellett egy egészen különlegesen kifestett templom belterének a képei hagytak bennem mély nyomot.


A látottak alapján Szanticska egyből felkerült a bakancslistánkra. Végül 2004-ben jutottunk el először a kis borsodi zsákfaluba. A hely kisugárzása akkor annyira megfogott minket, hogy az első látogatásunk óta többször is visszatértünk a faluba.

  
A bejegyzés most bemutatott fotói az első látogatásunkkor készültek a római katolikus templomban. Ha nem tévedek akkor festmények Szent István királyunk életútját mutatják be. Őszintén örülök, hogy még láthattuk élőben is az elnagyoltan, kézzel festett faliképeket. Ugyanis a következő látogatáskor már egy teljesen felújított templom fogadott minket, hófehér falakkal. 


  

A következő bejegyzésben mutatok majd néhány fotót a faluról is. Tartsatok velem akkor is.

6 megjegyzés:

 1. Detailed church's interior, the life of King St. Stephen is so beautiful.
  Have a good week.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Indeed. He was one of our most famous kings.
   Have a nice week

   Törlés
 2. Ezt nevezem én "felújításnak"! Megáll az eszem!
  Várom a következő bejegyzést a faluról!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én sem nagyon értettem a lépést. Éppen ezek az elnagyolt, kézzel festett (talán nem is művész által készített) faliképek tették különlegessé a belteret. Többek között engem is pont ez fogott meg anno a riportfilm nézése közben...

   Törlés