2009. május 4., hétfő

Nagybörzsönyi képeslapok

Az egyik kedvenc filmsorozatom a Rockenbauer Pál által rendezett "Másfélmillió lépés Magyarországon". Valamikor e filmben lettem figyelmes egy kicsiny falu nevére, Nagybörzsönyre. Mi tagadás az ott említett erdei kisvasút keltette fel igazán a figyelmemet. Nagyon szeretjük ezeket kis szerelvényeket, így ahol lehetséges ott ki is próbáljuk. Képeslapra illő látvány fogadja a látogatót, egy faragott üdvözlőtábla muskátli körítéssel.


Közvetlenül mellette egy középkori kőkerítés és a XIII. században épült Szent István templom.



Mivel szorított az idő - a kisvasút menetrendje - ezért igyekeztünk mihamarabb megtalálni az állomást. Közben lőttem egy-két fotót, de nem volt időm komolyabb komponálásra.




Nagybörzsönyben minden látnivaló példásan ki van táblázva. Nem is akárhogyan! Gyönyörű lakkozott táblák irányítják az idegent a kinézett cél felé.


A kisvasút Nagybörzsöny és Nagyírtáspuszta állomások között közlekedik. 


A nyolc kilométeres pálya Magyarországon egyedülálló, mivel ez az egyetlen "csúcsfordítós" vasútvonal. Nagyon ötletes ahogy megoldották a szintkülönbség leküzdését. Elég sokat zakatolt az erdőben a vonat. Utazás közben megcsodálhattuk a Börzsöny, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park szépségeit. A végállomás közelében található a Szent Orbán Erdei Wellness Hotel. Körben mindenhol sűrű erdő, szinte harapni lehetett a friss levegőt. Jó nagyot sétáltunk.


A kisvasút ritkán közlekedik, így csak késő délutánra értünk vissza a faluba. Megkóstoltuk még a helyi specialitást, a kemencében sült börzsönyi lepényt. Finom volt igazán jólesett a nagy kirándulás után. 
Nagyon megfogott a falu hangulata, ide még visszatérünk...

1 megjegyzés:

  1. Az utolsó képen az erdő sűrűsége tényleg jellemezte, "szinte harapni lehetett friss levegőt".
    Ízléses táblák igazítottak útba.

    VálaszTörlés