2020. április 14., kedd

A pankaszi szoknyás harangláb

Azt mondják, hogy a legszebb őrségi harangláb. Olyannyira, hogy az 1755-ben épült fatorony mára már az Őrség jelképévé is vált. Gyakran találkozhatunk a képével a térség turisztikai kiadványainak címlapján.


Az őrségi településeket járva sok helyen láthatunk haranglábakat. Korábban már én is megmutattam néhányat a blogban (Kercaszomor, Magyarföld). A nagyrészt tölgyfából épült pankaszi harangláb meglepően jó állapotban van, ez részben az 1965-ös helyreállítási munkálatoknak is köszönhető.


Az építményt tölgyfazsindely védi, a tetejét díszítő zsúp valamint a szoknya is rozsszalmából készült.

  

A harangláb egy vadvirágos domboldal csúcsán épült fel és közvetlenül mellette egy másik régi épület is áll.


Egy XIX. századi kovácsműhely, mely sajnos az ottjártunkkor zárva volt. Csak az ablakon tudtam bekukkantani.


Csupán egyetlen helyiségből áll és odabenn rengeteg régi kovácsszerszámot láttam. A harangláb megtekintése után Nagyrákos irányába indultunk tovább. A falu tájháza is éppen zárva volt, így csak egy-két fotót készítettem.


A falu központjában álló zsúpfedeles ház az l800-as évek végén készült el a helyiek összefogásával. Szolgálati lakást építettek Károlyi Jánosnak, a nagyrákosi kovácsnak. Az utolsó család kiköltözése után az épület állapota viszont rohamosan romlani kezdett. A múlt század végén született meg a rekonstrukció gondolata, melynek eredményét mi is láthattuk.


Az út túloldalán, az Önkormányzat kertjében álló szobor állít emléket a község világháborús elesettjeinek.


2 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszenek a régimódi falusi házak és ideig-óráig az ott-lét is. Drávasztára kedvenc falum, bár nem zsupfedelesek a házak, de világvégiségében van valami mélységes nyugalom. Itt is ezt érzem a képekből s nem csak azért mert nincsenek látogatók.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is kedvelem ezt a régi formavilágot, építési stílust. Ha valaki ilyen régi házban szeretné leélni az életét úgy gondolom, hogy mindenféleképpen át kell némileg alakítania a mai kor elvárásainak (gondolok itt a szigetelésekre, elektromos hálózatra stb.) de mindezt úgy, hogy a száz éves falak stílusa és miliője ne változzon. Szerencsére számos nagyon szép példát lehet látni az ilyen felújításokra. Amikor a tervező és a kivitelező kellő tisztelettel és érzékkel nyúl a dolgokhoz.

      Törlés