2007. július 8., vasárnap

A Szennai Skanzen

Somogy megyében jártunk, Szennán és Buzsákon. Szenna egy jellegzetes zselicségi kisközség, csupán néhány kilométerre a megyeszékhelytől, Kaposvártól.


Az országban egyedülálló módon egy ma is élő falu közepén épült fel a Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény. A skanzen központi ékessége a dombtetőn álló református templom. 

  
A templom 1785-ben épült népi barokk stílusban. A mennyezetet 117 színes, virágmintás kazetta díszíti. 


A templom legszebb dísze a festett fakarzat, amely Nagyváti József asztalosmester munkája 1787-ből. 






A templom melletti területet bejárva csodálhatjuk meg a régi somogyi faépítkezés megmentett értékeit. A Szentendrei Skanzenhez hasonlóan az adott épületet itt is áttelepítették, azaz először szétszedték, majd a lehető legtöbb eredeti faelem megtartásával újra felépítették azt a falumúzeumban.


Az első lakóépületet 1975-76-ban telepítették át és 1978-ban nyitották meg. 


A régi házak mellett megtekinthetünk még számos egyéb gazdasági épületet is.


Sétánk során találkoztunk a falumúzeum "gyepmestereivel" is, akik szorgalmasan végezték a feladatukat.


Az említett áttelepítési technikával már többek között egy-egy rinyakovácsi, csöhölyi, nagyhorpádi és kisbajomi portát is sikerült megmenteni az utókor számára.

  
A múzeumfalu 1981-ben elnyerte az Europa Nostra díjat. A falun áthalad a "Vadvirág-út", mely a Zselic tájegységben élő őshonos és védett növényeket mutatja be faragott fakompozíciók formájában. 


Az utunk innen Buzsákra vezetett, erről írok majd a következő bejegyzésben.

2 megjegyzés:

  1. Hálás vagyok, hogy felteszed ezeket a kirándulási beszámolókat, mert olyan tájakról írsz, ami Magyarországon van ugyan,, de nem fogom megismerni olyan részletességgel, mint ahogy írsz róla. "Szennai" címről először olasz helység jutott eszembe, és lám itthon található, mint ahogy van egy Velencénk is. Nagyon tetszik a református templom díszítése, nagy mestermunka a festése.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívből örülök ha tetszenek ezek a kis útleírások és a jövőben is azon leszek, hogy még több hazai szépséget mutassak be :)

      Törlés