2018. augusztus 1., szerda

A győri "csonka Kálvária"

A városban tett sétáink során felfigyeltünk egy-egy szétszórtan és magányosan álló stációra. Valahogy nem állt össze a teljes kép, ezért gondoltuk, hogy kicsit utánajárunk a dolognak. Így a következő utunk a Kálvária dombhoz vezetett. Teljesen körbekerített terület és zárt kapu fogadott minket. Álltunk ott tanácstalanul, amikor is a szomszédos házból egy idős úr lépett ki. Kezében egy seprűvel éppen a ház előtti portarész takarítására készült. Szóba elegyedtünk vele és megkérdeztük, hogy hogyan lehetne megnézni közelebbről is a területet. Mosolyogva válaszolt: "Talán úgy lesz a legegyszerűbb ha kinyitom maguknak a kaput." Hamarosan visszatért kezében a kulccsal és bónuszként egy négy oldalas részletes ismertetővel. Ebből próbálok most egy rövid történeti összefoglalót idézni.


A kezdetekben e területen állt a Szent Adalbertről címzett prépostság temploma, melyet a törökök teljesen elpusztítottak. Később ezen az elpusztult területen állította fel a katonai hatóság az akasztófát és a szégyenoszlopot.
A jezsuiták megalapították a Congregatio Agoniae Christi társulatot. A német ajkú társulat prézese Gastinger József atya volt, Ő határozta el a Kálvária építését. Többszöri kérelem után végül 1713-ban kapták meg a területet, a tulajdonjog fenntartása mellett. Gastinger atya nagy tervbe fogott bele. Megmagasították a dombot, kőfallal vették körül a területet és Dismas, a jobb lator tiszteletére egy nagyobb kápolnát, a jeruzsálemi Szent Sír mintájára pedig Szent Sír kápolnát építtetett.


A hegyen Krisztus és a két lator keresztje mellé a fájdalmas Anya, Szent János apostol és Mária Magdolna fából faragott szobra került. Dismas kápolnája misézésre alkalmas oltárral és a toronyban haranggal várta a híveket. 


A Kálvária elkészülte után kezdték el a stációk építését, melyek mind a mai napig megtartották eredeti alakjukat. Téglából épültek, nyitott előrészük pedig vasrácsos védelmet kapott. 


A cserépzsindellyel fedett, bolthajtásos kis kápolnák mindegyikében 4-4 fából faragott, színesre festett szobor látható.


A jeruzsálemi keresztúttól eltérően csak hét stációt építtetett Gastinger atya. Ennyi áll fenn ma is, ezért "csonka Kálváriának" hívják, melyek Krisztus szenvedéséből a következő jeleneteket ábrázolják:

1. Vérrel verejtékezés a Getszemáni kertben
2. Júdás árulása
3. Krisztus Annás főpap előtt
4. Krisztus megostoroztatása
5. Tövissel való megkoszorúztatása
6. Pilátus előtt (Ecce homo - Íme az ember)   
7. Krisztus a kereszt súlya alatt földre esik 


Az idő múlásával a fából faragott szobrok elkorhadtak, ezért kőszobrokra cserélték őket, valamint teljesen újakat is felállítottak.

  
XIV. Kelemen pápa 1773-ban feloszlatta a társulatot és a jezsuiták Győrből is eltávoztak. A Kálvária gondozásának feladata több váltás után végül a nádorvárosi plébániára szállt. 1842-45 között egy komolyabb felújítási munkálat eredményeként szépült meg a Kálvária. Majd egy hosszabb időszak következett. A történelmi események és az egyre romló gazdasági helyzet csak a legszükségesebb állagmegóvást tette lehetővé. Tovább rontotta a helyzetet, hogy 1983-ban betörtek a Dismás kápolnába is. Az állagromlásnak az 1990-ben elkezdődött felújítás vetett véget. Következő évben áldották meg a renovált épületeket.
A Kálvária és a hozzátartozó stációk folyamatos gondozást, karbantartást igényelnek. Az ezzel kapcsolatos munkálatok terén ki kell emelni Berkes Gyula címzetes kanonok nevét. Szervezőmunkájának köszönhetően, 2013-ban befejeződtek a stációk renoválási munkálatai is, így teljesen megújult a keresztút.  
(Forrás: Kőhalmi Pál, Dobra Imre és Szegedi Imre összeállítása alapján)

4 megjegyzés:

  1. Szia Miklós! :)Jó volt olvasni ezt a posztot, még nem hallottam erről. A kapu ezek szerint zárva? Nem látogatható csak úgy, szabadon? Én is tervezem megnézni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, de rég hallottam Felőled :) Örülök ha tetszett a poszt. Amikor mi ott voltunk zárva volt a Kálváriadomb kapuja és nem láttunk semmilyen "nyitvatartást" kifüggesztve. Ezért is voltunk kissé tanácstalanok, de aztán a leírtak szerint csak sikerült bejutnunk :) Ha ott vagy és zárva van akkor esetleg Te is próbálkozz a szomszédos háznál (ha szembe állsz a dombbal akkor balra az első ház). A stációk pedig itt-ott vannak a városban, megtekinthetőek ahogy a fotók mutatják. Kellemes nyarat és sok szerencsét kívánok!

      Törlés