2019. március 3., vasárnap

Mini Magyarország 5.

A bejegyzés alcíme: Templomok


Esztergomi bazilika
Magyarország legnagyobb egyházi épülete. Az esztergomi várhegyen már István király idejében is templom épült. A történelem viharaiban többször megsérült vagy elpusztult, de mindig újjáépítették. A törökök 1543-ban foglalták el a várost, a székesegyházat dzsámivá alakították át. Az 1594-es sikertelen keresztény ostrom alatt a lőszerraktárként használt templom felrobbant, végleg romba döntve az épületet. Rudnay Sándor esztergomi érsek 1820-ban döntött az új székesegyház felépítéséről, Kühner Pál tervei alapján. 1869. május 22-én került helyére a zárókő, ekkor fejeződött be az építkezés.  


Az altemplomban van elhelyezve Mindszenthy József síremléke is, ahol II. János Pál pápa is imádkozott. Korábban már említettem, hogy nagyon sok makett a szépsége mellett interaktív meglepetést is tartogat a látogatók számára. A bazilika esetében gombnyomásra Mindszenty 56-os rádióbeszéde csendül fel.


Debreceni református nagytemplom
Története nagyon hasonló az előzőekben leírtakhoz. A nagytemplom mai helyén már a XI-XII. században is templom állt. Többször elpusztult vagy megsérült, de mindig újjáépítették. A jelenleg is látható nagytemplom végül Thaller József és Péchy közös tervei alapján épült fel, az alapkövet 1806-ban tették le. A templom 1818-ra készült el, de ekkor még csak egy toronnyal, a második négy évre rá épült meg. 1819 óta szolgál istentiszteletek helyszínéül.
Ahogy a fotón is látható, ezt a makettet napjaink időjárása is kissé megtépázta. Úgy tudom a kezdetekkor ez volt az első elkészített makett, de mint utóbb kiderült nem megfelelő faanyagból készült. Nem bírja a hatalmas hőingadozást, az időjárás viszontagságait. Tapasztalatok alapján tanul az ember, így a többi makett már más anyagból készült.


Szegedi dóm
A dóm megtekintése is szerepelt a dél-alföldi kirándulásunk programjai között. Pár héttel ezelőtt egy külön bejegyzésben, részletesen írtam erről a sétáról. (Klikk ide)
Feltöltök egy közelebbi fotót is, amely jól mutatja, hogy tényleg pontosan olyan részletesen ki van dolgozva a makett, mint az eredeti templom.



Kolozsvári Szent Mihály templom (Erdély)
A Szent Mihály templomot a XIV. században kezdték építeni egy már meglévő, Szent Miklósnak felszentelt templomra. Egy teljes évszázadot felölelő építkezés eredménye egy 76 méter magas, 50 méter hosszú hajóval büszkélkedő épület lett, ahol az évszázadok során négy erdélyi fejedelmet is megkoronáztak. A templom szentélyének tengelyvonalát a védőszent ünnepnapjának napfelkeltéjéhez tájolták. Nyugati főkapuját Luxemburgi Zsigmond királyi címerei, és felettük Szent Mihály szobra díszíti, melyek már önmagában is lenyűgöző látványt nyújtanak. A templom előtti téren látható Fadrusz János alkotása a Mátyás király emlékmű, mellyel elnyerte az 1900-as világkiállítás fődíját.


 
Csarodai református templom
A település legmagasabb pontján, a Csaroda patak által közrefogott dombon álló templom építése a Káta nemzetséghez köthető. Az épület az Árpád-kori magyar templomépítészet klasszikus példája. 


Jáki templom
Az egyetlen épen maradt, román korból származó nemzetségi monostortemplom hazánkban. A körítőfallal övezett apátsági bencés templomot Jáki Nagy Márton, a Ják-nemzetség ura kezdte el építtetni 1220 körül. Maga az építkezés elhúzódott, három szakaszban valósult meg.


Kőrösmező, Felmagasztalás temploma (Kárpátalja)
Az Úr Felmagasztalása templom (Szrukovszka) a hucul típusú fatemplomok csodálatos példája. Az 1813-ban épült harangtornyának a néphagyomány szerint csodatévő ereje van: segít azon a bajba jutott családon, melynek egyik nő tagja, éjjel tizenkét órakor meztelenül imádkozik a harang alatt. Az UNESCO 2013-ban a kulturális világörökség részévé nyilvánította.


Gázi Kászim pasa dzsámija (Pécs)
A dzsámi mai helyén II. András uralkodása alatt, Bertalan püspök építtetett templomot. A törökök átépítették miután elfoglalták a várost. Egy ideig a törökök és a keresztények megosztva használták a templomot, a falazás nyomai a mai napig láthatók. A kupola tetején egy félhold és egy kereszt egyidejű ábrázolása látható.


A dzsámi a legnagyobb méretű hazánkban megmaradt török kori épület.


Máriapócsi Kegytemplom
A blog vezetése során többször is írtam már erről a csodálatos görögkatolikus templomról. Lásd: Címkék - Máriapócs


Uzsoki fatemplom
Az Uzsoki-hágó alatt fekvő falu szélén, a hegyoldalban, festői környezetben található az 1745-ben Szent Mihály tiszteletére épült pravoszláv fatemplom, mely a bojk építészeti stílus egyik legérdekesebb építménye. A hármas tagolású, felülről kereszt alakú, hossztengely elrendezésű fatemplomon a népi barokk stílusjegyei is megtalálhatók. Belső terében külön értéket képviselnek a több mint 400 éves ikonok. 


2013-ban az UNESCO a kulturális világörökség részévé nyilvánította.


Székelyderzsi unitárius erődtemplom
Az UNESCO által a világörökség részévé kikiáltott templom több szakaszban épült. Legrégebbi része a XIII. században, a templomhajót a XIII.-XIV. század fordulóján. A hajót a 15. században gótikus stílusban átépítették, a falakat pedig a XVII. század elején emelték a templom köré. A várfal délnyugati sarkában van a védelmi célokra ásott kút. A helyiek vallási hagyománya szerint csak a kút vizével lehet keresztelni.


Dióshalmi fatemplom (Erdély)
Máramaros fatemplomai néven 1999-ben vált a Világörökség részévé hét másik fatemplommal együtt. A templom 1721-ben épült a görögkatolikus egyház megrendelésére, és a “Mihály és Gábor szent arkangyalok” nevet viseli. A XIX. században az előtér elé egy kétszintes, árkádos, faragott díszítéssel ellátott pitvart építettek a hívők létszámának növekedése miatt. Az épület leglátványosabb része a hihetetlenül magas, karcsú, 54 méteres torony, amivel az UNESCO-nál listázott erdélyi fatemplomok között a legmagasabbnak számít. A templom belső falait 1810-ből származó, bibliai jeleneteket ábrázoló festmények díszítik. 


A Mini Magyarország egy több részes poszt sorozat. Ha tetszett ez a rész javaslom megtekintésre a többi bejegyzést is.  

Minden kiállított makettről bővebb információt és további érdekességeket olvashattok a park honlapján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése