2020. október 31., szombat

A Képtárban

A történelmi árkádsor és a szoborgyűjtemény megtekintése után leültünk az egyik padra és hosszasan élveztük a kellemes napsütést. Később felhők érkeztek, rövid ideig még az eső is eleredt. Ideje volt folytatni a sétát, beléptünk a Képtárba. Négy teremben lettek kiállítva a festmények, a szobrok, a családi emlékek és fotók.


Kandallós szoba, Rádiós szoba, Műterem, Sárga szoba. A termek falait - a menyezettől a padlóig - a kiállított képek foglalták el. Lehetetlen így bemutatni ezt a hatalmas gyűjteményt, ezt látni kell!

Varkocs György kirohanása és halála

Magyar nemes - Bory Jenő alkotása, kézzel festett herendi porcelán
 
Szulejmán szultán

Bory Jenő alkotása, kézzel festett herendi porcelán


Szarajevói bazár II.
 
Bory Jenő budapesti műterme

Az Építészet jelképes figurája (1914)
 
A Műterem sarkában, az üvegezett asztali tárlókban és a környező falakon régi fotók, oklevelek, családi iratok lettek kiállítva.
 






1974. május 19. Az utolsó fotó


 

Láttunk egy köszönő levelet a Vatikánból. János Pál pápa második magyarországi látogatásán (1996.IX.6-7.) ajándékkal lepte meg a Bory család a Szentatyát.
 

A Sárga szobában végigböngésztük a családfát.
 

Késő délutánra végeztünk a bejárással, lassan indulnunk kellett vissza a vasútállomásra. Időközben az ég kitisztult, ismét hét ágra sütött a nap. Zárásképpen még lefotóztam a vár előtti kis parkban álló Bory szobrot és emléktáblát.
 


Ez egy remek, egész napos program volt. Bátran ajánlom mindenkinek! Viszont az első posztban feltett kérdésemre még most sem tudom a választ - egy emberöltő, hogy lehetett minderre elég?

1 megjegyzés:

  1. Fantasztikus gyűjtemény...Nem tudok róla, de talán voltak azért segítői, mert valóban 24 órás napok nem elégségesek egy embernek ennyi csoda létrehozására.

    VálaszTörlés