2015. július 4., szombat

Edelényi görögkatolikus templom

Szuhakállóból alig negyedóra alatt eljuthatunk autóval Edelénybe. Itt sikerült fotóznom a Szent Kereszt fölmagasztalása görögkatolikus templomban és azt itt készült fotókat szeretném most megmutatni az olvasóknak.Hétköznap érkeztünk a borsodi kisvárosba, a templom zárva volt. Egy rövid telefonos egyeztetés után hamarosan megérkezett Marincsák László plébános, aki kinyitotta számunkra a templomot. Lehetőséget kaptunk a megtekintésére, fotózására és közben mesélt nekünk a templom történetéről is.

  
A fotókon látszik, hogy meglehetősen új és modern vonalvezetésű templomban járunk. Az egyházközség történetének kezdete a múlt század közepére datálható. Akkoriban még csak egy egyszerű kis kápolna állt a hívek rendelkezésére. A gyülekezet létszáma viszont folyamatosan emelkedett, így idővel egy új, nagyobb templom építése vált szükségszerűvé. 1979-ben kezdődtek el az építkezések, a templom felszentelésére pedig 1983-ban került sor.


Azóta eltelt több mint harminc év. A kis facsemeték életerős fákká erősödtek, a sok zöld szép keretbe foglalja a kőtemplomot, mely tervezése Török Ferenc nevéhez fűződik. Munkájáért később Ybl díjat kapott. Aki járt már balkáni országokban az bizonyára látja a hasonlóságot az ottani és e között a templom között. A jellegzetes harangfal, a hatszögletű alaprajz, az alacsony, kis szöget bezáró kupola, a "puritán" kőfalak, mind-mind a bizánci hagyományokon alapuló építészeti stílusra emlékeztetik a látogatót.


A falak anyaga rakacai mészkő, míg a belső falak egy sor vakolt téglából lettek emelve. Érdekes építészeti megoldás a magasra helyezett iker-sarokablakok alkalmazása.


A templom a virágos-fás előrésszel megépülésétől kezdve Edelény város egyik kiemelt látványossága.A következő részben betérünk a templomba, megmutatom a belteret, az ikonokat és a lobogókat. Tartsatok velem akkor is.

20 megjegyzés:

 1. Nyugalmat és méltóságot sugároznak a fotóid.

  VálaszTörlés
 2. really, really beautiful church. love the stone and the double bells.

  VálaszTörlés
 3. Különleges és igen, mediterrán jellegű/hangulatú. Nem látszik a több mint 30 év sem, a fotók alapján azt gondolnám fiatalabb.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezeken a kőépítményeken nehezen fog az idő vasfoga - szerencsére :)

   Törlés
 4. I am waiting to see the interior. It is beautifully built in rough stone. I like limestone but it is difficult to build with.

  VálaszTörlés
 5. Esta construcción a base de piedra tiene mucho encanto, fue una suerte que pudieras visitar también el interior, ya nos lo mostrarás próximamente en tus fotos

  Abrazos!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Thanks a lot Javier! Next post will be uploaded within 1-2 days :)
   Gracias y saludos!

   Törlés
 6. Boa tarde, magnificas fotos da igreja construída com pedra calcaria, fico sempre a pensar nas condições que estas igrejas foram construídas, quantas vidas humanas perderam a vida a trabalhar.
  AG

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Thanks for your kind comment. Fortunately there wasn't any accident here.

   Törlés
 7. Good tower and steeple. I like to climb them whenever you can ;)
  a hug.

  VálaszTörlés
 8. beautiful church and stones
  I like the photos with the bells

  VálaszTörlés
 9. Szeretem az egyházak a kő. Tem még egy érdekes harangtorony. Üdvözlet.

  VálaszTörlés