2020. december 7., hétfő

Kati néni és az Órajáték

Egy magánszemélyhez köthető látványossággal, a Bory-várral kezdtem a fehérvári sétánk bemutatását. A záróposztban is két hasonló nevezetességet szeretnék bemutatni.


Nagyon kedves gesztus amikor egy település emléket állít egy volt lakójának. A város sétálóutcájában állították fel Kati néni szobrát. Kocsis Balázs alkotása 2000-ben készült és Molnár Imrénének (született Boda Katalin), az egykori mosolygós piaci árusnak állít emléket. A régi piacon sok parasztasszony árulta a portékáját, de Kati nénit mindenki ismerte. A szobrászmester emlékei szerint nagyon szeretetreméltó asszonyka volt. Minden nőt Marikámnak szólított, a férfiakat pedig Ferikémnek. Így nem csoda hát, hogy a szobor közadományból készült el. Mára pedig már valóságos legenda övezi a szobrot, ugyanis azt vallják a helyiek, hogy Kati néni orra szerencséz hoz! Legyen szó vizsgáról, állásinterjúról vagy akár szerelmi ügyről.
Az elmúlt évek alatt szépen kifényesedett a szerencsét hozó orr a rengeteg simogatástól.


A másik látványosság a Kossuth udvarban található. Itt látható a Kovács Jenő órásmester által készített gyönyörű Órajáték.


Az érdeklődők 2002 óta csodálhatják meg a zenélő, kerámiafigurás órajátékot, melynek egyik különlegessége a 24 órás beosztású számlap.

A Harsonás


Szent István király és Szent Imre


Szent László király a kun vitéz


Szent Margit és Szent Erzsébet


Beatrix királyné és Mátyás király
 

 

1 megjegyzés:

  1. Az ember már csak ilyen: van ami tetszik neki, van ami nem. Ez esetben nálam az órajáték volt a nyerő....

    VálaszTörlés