2020. december 22., kedd

Szentendrei hangulat

Nagyon szeretjük Szentendrét, így a japánkertben tett látogatásunkat most is összekötöttük egy jó kis sétával. A kialakult járványhelyzet miatt az ilyenkor szokásos turistadömping elmaradt, jól bejárhatóak és fotózhatóak voltak a kis utcák. Kezdjük a sétát a Fő téren.
 

Az utcák fölött lámpafüzérek feszültek. Sötétedés után biztos látványos lehet itt a díszkivilágítás.  
 

Aztán elsétáltunk a város egyik legismertebb jelképe, a Kalmár kereszt (más néven Pestis kereszt) mellett. 1763-ban, hálából állította fel egy Szerb Kereskedő Társaság, mert a várost elkerülte a gyilkos járvány.
 
 
Az egyik utca fölött most már évek óta látványos esernyő installáció örvendezteti meg a turistákat. Idén szivárványszínű esernyőket hintáztatott odafönn a nyári szellő.
 
 

Ebben az utcában látható néhány híres ember "vakolat" portréja (egy korábbi szentendrei posztban már írtam róla). Idén egy újabb alkotással gyarapodott a képtár.
 

 Aztán fellépcsőztünk a Templom térhez.
 
 

 

Útban a japánkert felé fotóztam ezt a növényekkel dúsan befuttatott, virágos családi házat. Hát nem gyönyörű?


Majd betértünk a MANK Galériába és a Régi Művésztelepre, ahol a legnevesebb szentendrei művészek valamint a feltörekvő, fiatal generáció alkotásait tekinthettük meg. Meglehetősen modern irányvonalat képviseltek ezek az alkotások. Íme egy érdekes szobor a sok közül, nagyon látványos technikával készült.


Aztán a Borpince utcából nyíló lépcsősoron indultunk fel a Szamárhegyre. 


A szűk lépcsősor mellett közvetlenül kerítések magaslottak, az egyik mögül öblös kutyaugatás hallatszott. Aztán hirtelen kibukkant egy bozontos fej - közvetlenül mellettünk. Egy szép komondor őrizte a házat.


Lassan felértünk a hegytetőre és ott magaslott előttünk a szerb tobakosok keresztje.


A kovácsoltvas keresztet még a XVIII. században állították a Boszniából érkező tímárok (tobakosok). Itt is elidőztünk egy kicsit, csak ültünk a padon és gyönyörködtünk a kilátásban. Majd lassan visszaindultunk a belváros felé.



Nagy kedvenceim a Péter-Pál templom melletti kis utcák.


Hogy miért? Remélem a következő fotók hangulata választ ad a kérdésre.

 

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánok!

1 megjegyzés:

  1. Imádom a város hangulatát, és ez a fotókról nagyon jól átjött. Köszönöm a virtuális sétát!

    VálaszTörlés