2022. december 20., kedd

Egy titokzatos világ - Kristálykert

2022.11.10.
 
Korábban az ismerőseinktől úgy hallottuk, hogy a nagy érdeklődés miatt elég nehéz bejutni a tavasbarlangba. Szerencsére a szállodánk is értékesített belépőjegyeket a vendégek számára, így ott vettük meg azokat. 


Legnagyobb meglepetésünkre rajtunk és a személyzeten kívül csak egy család volt a Látogatóközpont aulájában. Vezetéssel jártuk be a kiállítás termeit, majd egy filmvetítés következett és a csónakázás zárta a programot. Sok érdekes dolgot láttunk és hallottunk a kiállításon. A felszíni karsztjelenségekről, a barlangok kialakulásáról, a forró vizes ásványképződésről, a karsztos termálvizekről, a mésztufáról vagy éppen a vulkáni tanúhegyek kialakulásáról.


4 millió év - A pannon homok robbanásos áttörésével tufagyűrű épül fel.
2 millió év - Lávató tölti ki a krátert, majd egy salakkúp képződik rajta.
1 millió év - Az erózió következtében a kemény vulkáni kőzet kipreparálódik a laza üledékes környezetéből.
100 ezer év - A bazalt is pusztulni kezd, kialakulnak a kőorgonák.
 

A Tapolcai-barlangrendszernek három különálló része ismert. A Tapolcai-tavasbarlang, a Tapolcai Kórház-barlang és a Berger Károly-barlang. Ezeket egy rendkívül szövevényes, sokszor nehezen vagy egyáltalán nem járható járatrendszer köti össze. És akkor még nem beszéltünk a víz alatt álló járatokról és termekről. 


A vezetőnk éppen a fenti tablóról beszélt, amikor megemlítette, hogy a szállodánkból is van egy lejárat a Kórház-barlangba. Ott helyben el is döntöttük, hogy ennek majd utánajárunk. A másik érdekesség a Berger Károly-barlang volt. Egy földalatti csoda, amit még a barlangkutatók is csak nehezen tudnak megközelíteni. A nehézsége és a képződmények védelme érdekében a nagyközönség által nem látogatható. A barlangászok is csak engedéllyel és kutatási céllal mehetnek le a barlangba. Mutatok néhány kiállított fotót erről a titokzatos világról.


A barlangba egy 12 méter mély kútszerű aknán keresztül lehet lejutni. A hossza több mint 4 km, a függőleges kiterjedése pedig 34 méter. 



 
A csodálatos képződmények (borsókő oszlopok, kristálybokrok, cseppkövek, kristályos kalcitkérgek) miatt sokan csak Kristálykert néven emlegetik a barlangot.
 
 

A leírások alapján a szűk járatok helyenként hatalmas termekbe torkolnak. A szépség mellé pedig még rekord is társul! Ugyanis itt találták meg Magyarország eddig ismert legnagyobb barlangi tavait. 20 méterrel a város alatt egy 23 méter és egy 25 méter átmérőjű vízfelület hullámzik. Egészen hihetetlen, nem igaz?





 
Tapolcai-tavasbarlang, Berger Károly-barlang

1 megjegyzés:

  1. Fantasztikus ! Mint öreg "barlangosnak", nekem minden barlang egy csoda - és nagyon sajnálom, hogy ebben nem jártam....Egy élet kevés lenne a cseppkövek csodálatához...

    VálaszTörlés