2022. december 27., kedd

Kaáli Autó-Motor Múzeum 1.

2022.11.12.
 
A bejegyzés alcíme: Dr. Kaáli Nagy Géza
 
Elérkezett a tapolcai kirándulásunk utolsó napja, amit rendhagyó módon egy előre be nem tervezett programmal zártunk. Még idefelé jövet Balatonakaliban egy útszéli táblára figyeltünk fel, melyen ez volt olvasható: Kaáli Autó-Motor Múzeum Dörgicse. Felkeltette az érdeklődésünket, így a szállodában még aznap rákerestünk az interneten. Már az első pár fotó megtekintése után eldöntöttük, hogy ezt nekünk élőben is látnunk kell!
 

A múzeum látogatása csak időpontfoglalás után lehetséges. Szerencsére volt még szabad hely a visszautunk napján, így azonnal le is foglaltunk két helyet. A vezetett csoportok pontosan a meghirdetett időpontokban indulnak. Így történt ez a mi esetünkben is és kezdetét vette egy másfél órás séta, ami maga volt a csoda. Nagyon szeretem az oldtimer járműveket, meglehetősen sok fotót készítettem, így ez a programleírás csak egy több részes bejegyzéssorozatba fog beleférni.


Az első részben essen néhány szó, a múzeum megálmodójáról és tulajdonosáról. Dr. Kaáli Nagy Géza szülész-nőgyógyász, feltaláló, a Kaáli Intézet alapítója, a balatoni Team-Kaáli katamarán versenycsapat létrehozója és most már múzeum alapító és tulajdonos is. Szegeden szerzett orvosi diplomát, majd 1969-ben az öccsével együtt az Egyesült Államokba emigráltak. Több kórházban dolgozott szülész-nőgyógyászként és szakorvosként. 2002-ben professzori kinevezésben részesült. A rendszerváltás után Kaáli professzor visszaköltözött Magyarországra. Az amerikai munkája mellett, 1992-ben létrehozta Magyarországon a később világhírűvé vált Kaáli Intézetet. A lombikbébi intézményrendszer több mint 30.000 gyermek fogantatásához nyújtott tudományos hátteret. Az intézetet később - több meddőségi centrummal egyetemben - megvette a magyar állam.
 

Hogy honnan jött ennek a múzeumnak az ötlete? Nos, először csak elhatározta, hogy felkutatja és visszavásárolja a szülei egykori motorjait és autóit. Sikerrel járt és ez lett a jelenlegi gyűjtemény magja. Aztán az intézet eladása adott egy végső löketet a múzeum felépítéséhez, hiszen hirtelen nagyon sok szabadideje lett a mindig is aktív és energikus professzornak. Jöjjenek akkor most a fotók, de előtte még meg kell említenem, hogy a kiállított járművek mind-mind hihetetlenül szép állapotban vannak és mind működőképes! Ez pedig javarészt Nagy Péter szakértő restaurátornak köszönhető.
 
 
Egy ezüst tankos Csepel amit orvos édesapja kapott 1953-ban. Ez a családi fotó 1954-ben készült Fonyódon. A professzor ül középen a motoron, a húgával és az öccsével. Íme a motor a kiállításon.



Később úgy gondolta, hogy valamikor meg kellene ismételni ezt a fotót. Így kinn az Egyesült Államokban vett egy ezüst tankos Harley Davidson-t, melyre ő is felültette a gyerekeket (Tomi, Dani és Rita).


Pár éve pedig újból nyeregbe pattantak.



A múzeum egyik folyosóján rengeteg újságcikk, fotó mutatja be a professzor szakmai múltját. Emellett megcsodálhatjuk a Team-Kaáli versenycsapat díjait, serlegeit, fotóit is.





A múzeum naponta 200 vendéget fogad és folyamatosan telt házzal üzemelnek. Érdemes időben időpontot foglalni. Készítettem néhány kültéri fotót a múzeum épületeiről, amíg mindenki megérkezett.







Címkék: oldtimer

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése