2022. december 24., szombat

Sümegi vár

2022.11.11.
 
Másnap reggelre szerencsére elállt az eső. Aznap Sümeg látnivalóit szerettük volna végigjárni. Az első állomásunk mi más is lehetett volna, mint a Sümegi vár. A várhegy tövében parkoltunk le és innen egy hosszan kanyarodó szerpentinen sétáltunk fel a várkapuig.


Az előző napi kiadós csapadéknak köszönhetően alattunk lenn még finom pára gomolygott mindenfelé. A kikövezett út vizes volt és a sima felületek rendkívüli módon csúsztak. Olyan óvatosan lépkedtünk, mintha hímes tojásokon jártunk volna. A külső várkapunál kialakított pénztárban megvettük a belépőjegyeket, majd a hídon és a belső várkapun keresztül haladva beléptünk a várudvarba.


A vár múltja az 1260-as évekig nyúlik vissza. Ekkor épült fel a vár legrégebbi része, az Öregtorony. E köré épült meg később (1470 körül) a belső és a külső vár, így ez lett a környék legerősebb kővára.
 

1552-ben Veszprém a török kezére került, ezért püspökség a várba menekült. Újabb nagyszabású építkezések kezdődtek, Köves András püspök irányítása alatt felépült a Köves-bástya. Később Széchenyi György püspök a Sümegi várat püspöki székhellyé avatta.



A kuruc időkben a Dunántúlon harcoló csapatok fontos utánpótlási pontja volt Sümeg. 1709-ben viszont elfoglalták, 1713-ban pedig felgyújtották a várat az osztrákok. Ettől kezdve a romok két és fél évszázadig voltak kitéve az időjárás viszontagságainak. A múlt század közepén feltárási és állagmegóvási munkák történtek, 2020-tól pedig a Nemzeti Várprogram keretén belül folynak itt felújítási munkálatok.





Bejártuk a teljes várat, a bástyákat, a tornyokat. Megnéztük a kiállító termeket, a darabontok szobáját, a várkápolnát, az ágyútermet, a várpincét, a börtönt, a várudvart...
 
 




A várudvaron az alábbi mókás táblára figyeltünk fel. "Gyermekmegőrző, maximális terhelhetőség 80kg".




Hotel Kapitány Sümeg
 
 
A Püspöki Palota megtekintése is tervben volt aznap délután.
 
 

Amikor kora délután kiléptünk a várkapun, visszatekintve ilyen elképesztően szép felhőkép kápráztatott el minket.
 
 
Szerencsére a szerpentin addigra már teljesen felszáradt, így gyorsan előre szaladtam, hogy nagyobb rálátásom legyen erre különleges felhővonulatra.
 
 
Innen aztán a Tarisznyavár irányába ereszkedtünk le a hegyről.
 

 "A várból déli irányba lenézve láthatók a várost egykoron védő városfalak- és kapuk maradványai. A Tarisznyavár soha nem volt önálló erődítmény, hanem a városkaput védő torony része. Az egykori városfal a kapubástyától kiindulva 1100 méter hosszan ölelte körbe, védelmezte a belvárost. Ennek egyik maradványa a várhegy tövében álló Tarisznyavár-együttes, amely az 1656-58-ban épített városfal, a hozzátartozó lovas- és gyalogkapuból álló lőréses bástya és a mellé épült vámház romjaiból áll. A városfal ezen szakasza a meredek hegyoldalon folytatódott tovább, majd a hegy tetején a várfalhoz csatlakozott."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése