2022. december 25., vasárnap

Alkotás közben - Sümegi Szuper Lépcső

2022.11.11.
 
Néhány bejegyzéssel korábban írtam és mutattam fotókat a Tapolcai Halas Lépcsőről. Látványos, kreatív alkotás, nekünk nagyon tetszett. A feleségem még az utazás előtt, a programok összeállításakor figyelt fel egy cikkre, miszerint Sümegen is készül egy hasonló street art alkotás. Nem tudtuk, hogy milyen készültségi fokban lehet a lépcső, de mi mindenféleképpen látni szerettük volna. Hamar megtaláltuk a Kossuth Lajos utcát, majd a lépcsőt... és Varjas Juditot festés közben!


Alig hittük el, hogy ilyen szerencsések vagyunk! Köszöntünk, jó munkát kívántunk és megkérdeztem, hogy készíthetünk-e néhány fotót a készülő alkotásról. Nem okoz-e gondot, ha rajta lesz majd a fotókon. Judit mosolyogva válaszolt, fotózzunk csak nyugodtan, hozzászokott már.


Megkérdezte, hogy honnan érkeztünk, aztán váltottunk pár szót a Halas Lépcsőről, egyszóval szóba elegyedtünk. Láthatta, hogy valóban érdekel minket az alkotás, így több érdekes dolgot is elmesélt nekünk a most készülő lépcső motívumairól.
 
 
A történet úgy kezdődött, hogy a sümegiek helyi kezdeményezésre, összefogással szerették volna rendbe hozni a szürke, elhanyagolt lépcsőt. A rendbehozatal után pedig Sümeg egykori "aranykezű" bicikliszerelőjének, Szuper Gyulának a nevét viseli majd a terület. Gyula ugyanis itt, a Kossuth Lajos utca 6-ban élt és dolgozott. 
A szervezők a Halas Lépcsőhöz hasonló alkotásra gondoltak, ezért megkeresték Varjas Juditot, aki elfogadta a felkérést. Szabad kezet kapott, csak azt kérték tőle, hogy a majdani alkotás motívumai között Sümeg jellegzetességei is jelenjenek meg. 


Tavaszonként a vadgesztenye virágzás határozza meg a város hangulatát. A gesztenyevirág már Sümeg védjegye, így ennek az emblematikus fának a virágjával kezdődik a falikép. 
Sümegen született és hunyt el Kisfaludy Sándor költő. A feleségének, Szegedy Rózának az egyik kedvenc virága a liliom volt, ezzel folytatódik a kép.
Róza rózsája és Kisfaludy kedvenc virága, az aranyeső teszi teljessé ezt a virágképet.
A jobb felső sarokban a cizellált Sümeg felirat olvasható.


Sümeg egy nagy hagyományokkal bíró, híres Balaton-felvidéki borvidék. A szőlészetre és borászatra emlékeztetnek minket szőlőfürtök valamint a levelek és a kacsok.
 
 
Sümeg címerében kacskaringós, leveles minták is vannak, ezek jelennek meg a lépcsőn a város színeiben.


Ramasetter Vince (1806-1878) kékfestő, iskolaalapító, polgármester, Sümeg városa szobrot emelt és díjat alapított a tiszteletére. A lépcsőperem festése az Ő kékfestői munkásságának (is) állít emléket.




Ottjártunkkor Judit éppen ezzel a kékfestő motívummal volt elfoglalva. Nézzétek milyen részletesen kidolgozott minták alapján vitte fel a lépcsőre a végleges motívumot.



A népi fazekasság szintén része Sümeg múltjának. A leírások szerint a századfordulón még kb. 120 fazekas űzte itt ezt a mesterséget. Az 1960-as évektől, egyedüliként Patonai Ferenc éltette tovább a hagyományanyagot. Judit az alábbi festett motívummal emlékezik meg a fazekasmesterről.


A sümegi Püspöki Palota főbejárata felett átívelő erkélyt két oldalról, Atlasz-figurák tartják. Így a lépcső jobb oldalára is felfestésre került az egyik alak.


Lassan indulnunk kellett tovább. Éppen a Püspöki Palota volt a következő célpontunk, így hamarosan megpillanthattuk az Atlasz-figura eredeti alakját is.
Megköszöntük Juditnak a sok információt, további jó munkát kívánva köszöntünk el tőle.


 
Címkék: Varjas Judit, Varjas ART, Szuper Lépcső

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése