2022. december 31., szombat

Kaáli Autó-Motor Múzeum 5.

2022.11.12.
 
1964-ben New Yorkban debütált a Ford legújabb autója, a Mustang. Lee Iacocca vezetőtervező, az autó ötletgazdája találta ki, hogy az addig divatos hatalmas, sirályszárnyú országúti cirkálók helyett tervezzenek egy új, letisztult, áramvonalas autót. Legyen benne egy erős motor, de közben feleződjön meg a súlya valamint a vételára és nem utolsó sorban szeressék a fiatalok.



Iaocca mellett még két nevet kell megemlítenünk ezzel a típussal kapcsolatban. Az egyik az erdélyi születésű Oros József (Joe Oros), aki megtervezte ezt a fantasztikus karosszériát. A másik pedig az Amerikában élő magyar szobrász, Keresztes Károly. A Ford Design Studio Keresztest kérte fel, hogy készítsen egy háromdimenziós emblémát (ez is Iaocca ötlete volt) az autó hűtőrácsára. A szobrászművész fából faragta ki a mára ikonikussá vált emblémát, a vágtató amerikai vadlovat.


A típus hatalmas sikert aratott. 60 év alatt 10 millió darabot gyártottak és értékesítettek belőle. A múzeumban látható példány 1966-ban készült.


Triumph Spitfire
 
 

Fiat Special F3
 
 

Morris Mini Copper S
 
 

Az Amerikai Emlékházban csatlakozott a csoporthoz és legnagyobb örömünkre át is vette az idegenvezető szerepét a professzor.
 

 Morgan 4/4
 
 

Austin-Healey 100/6
 
 

Ferrari 208 GT4
 
 

Alfa Romeo Montreal
 
 

A múzeumban látható autókról megvásárolható egy nagyon színvonalas könyv, fotóművész által készített fotókkal illusztrálva. A professzor ott helyben dedikálta is a megvásárolt könyveket.
 

 Címkék: oldtimer

1 megjegyzés:

  1. A magyarok - ki tudja miért és hogyan - de nagyon sok helyen a világban és a történelemben megjelennek, és nevük alkotásaik miatt örökre megőrződik...

    VálaszTörlés