2022. december 19., hétfő

Tapolcai Halas Lépcső

2022.11.10.

Az időjárás előrejelzés délelőttre esőt jósolt, ezért fedett helyre szerveztük az aznapi első programunkat. Elindultunk a tavasbarlangba, de előtte megnéztük még újra a Halas Lépcsőt is.


A városvezetés Varjas Judit képző- és iparművészt kérte fel a lépcső festésére. A festmény témáját a Malom-tóban is úszkáló koi pontyok ihlették és az első alkotás 2016-ban készült el. A Halas Lépcső hatalmas sikert aratott és város egyik legismertebb nevezetességévé vált.  

 

A kompozíciót a kikötőkben használt kötél, hafigurák, halászháló és egy vasmacska teszi még látványosabbá. Az évek során a lépcsőfestmény megkopott, ezért 2022-ben a művésznő újra lefestette a híres lépcsőt, de már egy új - a fotókon is látható témával. A lépcsősor tövében emlékként megtekinthető a festéshez felhasznált ecsetköteg valamint a munkálatokra emlékeztető kis tábla, a következő szöveggel:


"2016-ban készült el a Tapolcai Halas Lépcső, a város vezetőségének felkérésére. Varjas Judit helyi művész 16,5 nap alatt festette fel a Koi pontyokat és a kacsaringós hullámokat. 2022-ben egy teljes átalakuláson esett át, megtartva a már nemzetközileg is ismert Halas Lépcső jelleget. 2 koi, tavirózsa, az emblematikus hullámok és a Malom-tóban jellemző hínár került a lépcsőre. Az oldalfalak és a járda díszítésével bővült az alkotás. A gazdagon díszített street art 22 nap alatt újult meg." 





A város egyik legszebb és legismertebb része a Malom-tó.


A tó, a vízimalom, a mellette lévő park, a hangulatos tóparti éttermek és színes házak teszik teljessé ezt az idillt.


Malom-tó, Tapolcai Halas Lépcső

3 megjegyzés:

  1. Jó ötlet ez a festés, mennyivel élvezetesebbé teszi a szürke beton eltűrését.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha jól tudom akkor a Varparaiso-ban látható street art lépcsősorok adták az alapötletet.

      Törlés
  2. A tükröződős tavas fotók csodásak. A festett lépcső ? Hát...ízlések és pofonok... nekem valahogy "annyira" nem tetszenek...

    VálaszTörlés