2022. december 21., szerda

Tapolcai-tavasbarlang

2022.11.10.

Egy korabeli fotó alapján, az 1900-as évek elején az első látogatók még ezen a bejáraton keresztül juthattak le a barlangba.  


Bő száz évvel később mi már a látogatóközpontból, 74 lépcsőfokon jutottunk le a tavasbarlangba.

1903 tavaszán, Németh Ferenc kőművesmester egy kútásás alkalmával bukkant rá a barlangra. Ő jutott be először a ma Lóczy Lajosról, a híres geológusról elnevezett nagyterembe.


A hihetetlen felfedezés után a tapolcaiak megalakították a Barlangfeltáró Társulatot. Lejáratot készítettek, az egyes kis tavas részeket elválasztó törmeléket kihordták és végül egy 25 méteres mesterséges táró létrehozásával lehetővé tették, hogy az egész vágat csónakkal bejárható legyen. Tíz évvel később nyitották meg a nagyközönség előtt, az Országos Természetvédelmi Hivatal pedig védetté nyilvánította a barlangot.


A Társulat alapítója volt Berger Károly a helyi Takarékpénztár tisztviselője. Barlangvezetőként, valamint később a Tapolcai-tavasbarlang igazgatójaként jelentős szerepe volt a barlang látogathatóvá tételében és idegenforgalmi fejlesztésében. A fenti fotón elképzelhető, hogy Ő látható középen csokornyakkendőben, de nem vagyok benne biztos. A saját nagy méretű fotómat nézve nagy a hasonlóság, ám a gyenge képminőség elbizonytalanít ebben.


Fenn az utolsó kiállítóteremben olyannyira elidőztünk a korabeli és a Berger Károly-barlang fotói előtt, hogy a másik család már végzett is a csónakázással mire mi egyáltalán leértünk a csónaktárolóhoz. Hihetetlenül szerencsénk volt! Csak mi ketten csónakázhattunk végig a teljes szakaszon, senki sem sürgetett minket. 
 
 

Az egyik forduló után megpillantottuk a tó legmélyebb részét, ahol 4 méter mélyen is jól láthatóak a sziklák a kristálytiszta vízben.

 

A környező falakon jól megfigyelhető volt a víz korábbi hihetetlen sziklaformáló erejének az eredménye. Megszámlálhatatlan kivájt üreg, kis fülke, repedés és hasadék tette változatossá a barlangjáratot.





 

Tapolcai-tavasbarlang

1 megjegyzés: