2022. december 23., péntek

A tapolcai Kórház Gyógybarlang

2022.11.10.
 
Vacsora előtt még szerettünk volna utánajárni a látogatóközpontban hallott információnak, miszerint a szállodából is megközelíthető a Kórház Gyógybarlang. A recepciós hölgy ezt megerősítette, sőt rögtön le is mehettünk a barlangba. Esténként, miután a betegek már elhagyták a barlangot, a szálloda vendégei is tehetnek egy rövid sétát a mélyben.


Egy látványos faburkolattal borított folyosón közelítettük meg a lejárat fémajtaját. Onnan 33 lépcsőfok vezetett le a 15 méter mélyen kialakult barlangba.


A Deák Jenő Kórház honlapján olvasható az alábbi rövid információ.
"A városi kórház alatt lévő tágas barlangrendszert 1925-ben került feltárásra az egyik pavilon alapozása során. 1937-38-ban elvégezték a barlang teljes feltárását és óvóhellyé történő kialakítását. A II. világháború alatt a barlangban tartózkodó betegek és orvosok a légúti betegek állapotának jelentős javulását tapasztalták. A 15 m mélységben lévő barlang, 2000 m2 egyenetlen alapterületű, 4000 m3 légterű, 340 m hosszúságú úton járható be. A DOTE Gyógyszertani Intézete már 1958-ban végzett levegővizsgálatokat, és ennek eredményeképpen megállapította, hogy a külszíni levegőben lévő kóros anyagok nem mutathatók ki a barlang légterében, és ennek tulajdonítható, hogy az itt tartózkodóknál az asthmás tünetek enyhülése, visszafejlődése. 1981-ben az Országos Gyógyhelyi-és Gyógyfürdőügyi Igazgatóság (OGYFI) a 90/GYF/1981 (V/2.) számon gyógybarlanggá nyilvánította."
 
 


A barlang hőmérséklete 12-13C fok. A páratartalom magas, 95-98%.

 Közeledett a lámpaoltás és a teljes zárás ideje, így elindultunk vissza a lépcsőn.

Végül még két fotó, melyeket délelőtt fotóztam a látogatóközpontban az ott kiállított képekről.

 

2 megjegyzés:

  1. Zseniális kiállítás! Bejegyzése éleslátó, jól megszerkesztett, és öröm olvasni. Köszönjük, hogy megosztotta értékes nézőpontját.

    VálaszTörlés
  2. Nem ilyen elegáns, de van hasonló "gyógy-terem" az abaligeti barlangban is.

    VálaszTörlés