2022. december 26., hétfő

Püspöki Palota - Sümeg

2022.11.11.
 
A sümegi kirándulásunk utolsó állomása a Püspöki Palota volt. Valamivel három óra előtt értünk oda, így igyekeznünk kellett. Gyorsan készítettünk pár kültéri fotót az egyemeletes barokk épületről.


Majd a faragott kőmellvédes erkélyről és az azt tartó Atlasz-szobrokról. A jobb oldali szobor alakja köszön vissza Judit alkotásán.



A jegypénztárnál aztán egy váratlan dologgal szembesültünk. Aznap kivételesen korábban, már négy órakor be kellett zárnia a múzeumnak, egy zárt körű esemény miatt. A pénztáros hölgy elnézést kért a kellemetlenségért és kérdezte, hogy azért bevállalunk-e egy alig egy órás "gyorsított" múzeumlátogatást. Bevállaltuk!
 

1552-ben Veszprém elesett és a török kezére került, ezért a veszprémi püspökség Sümegre menekült és majd kétszáz évig itt volt a székhelye. Padányi Bíró Márton püspök, a palota építtetője eredetileg a várat akarta püspöki kastéllyá alakítani, de engedély híján végül a váralján építtette fel a palotát. Az épületben látható "Mennyei ügyek" című interaktív kiállítás rendkívül érdekes és izgalmas. Itt nyugodtan elfelejthetjük a hagyományosnak mondott múzeumbejárást. Érintőképernyők, 3D kivetítők teszik érdekfeszítővé a sétát, lépten-nyomon arra sarkalják a látogatót, hogy kipróbálja, megszólaltassa, elolvassa az aktuális látnivalót. Megpróbálom néhány fotó segítségével is érzékeltetni a leírtakat. Az alábbi teremben például 3D vetítéssel szemléltetik, hogy hogyan nézhetett ki anno a falat díszítő tájkép. A vetítést mi indíthatjuk el, ha rálépünk a padlón jelzett lejátszás ikonra.
 
 


Egy másik interaktív játék
 
 
 
A kiállítás gerincét természetesen továbbra is az eredeti berendezési tárgyak, festmények, csillárok, intarziás ajtók és padlók, kályhák adják.
 
 

Az ország legnagyobb rokokó kályhája.
 

Bal oldalon: Szent Simon és Szent Fülöp apostolok
Jobb oldalon: Szent János és Szent Péter apostolok
 
 

Kukucskálószekrény

Az egyik teremben Varga Bernadett iparművész szakrális textilképeit tekinthették meg a látogatók, egy időszaki kiállítás keretein belül.
 

A palota egyik legszebb része a Szent Márton kápolna.
 




A kiállítás bejárása során megismerhetjük Padányi Bíró Márton életét valamint Franz Anton Maulbertsch bécsi festőművész történetét is. A püspök nevéhez fűződik a "néma prédikáció" kifejezés. Mit is jelent ez? Nos, arra gondolt, hogy az írni-olvasni nem tudó híveket a templomi fali freskók vizuális nyelvén keresztül szólítja meg. Ezeket festette meg a bécsi festőzseni a város plébániatemplomában.
 
 

A tudományokat megjelenítő könyvtárszoba mennyezetén felfedezhetjük Padányi arcképét is.
 
 

Gyorsan elrepült az egy óra, erre a kiállításra bizony több időt kell szánni. Ennek ellenére nagyon élveztük az itt eltöltött időt. Ne hagyjátok ki a látogatást, ha Sümegen jártok!
 

 
 

3 megjegyzés:

  1. Kedves Miklós, a sümegi várban már voltam, de a Püspöki Palotában még nem. A képeid és az írásod olvasása után kedvet kaptam hozzá. Gyakran megyünk Veszprémbe, és néha átmegyünk Sümegen. Nem mindig ezt az útvonalat választjuk, de egyszer jó lenne mégis így tenni, és jobban körülnézni Sümegen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva! Bízom bennne, hogy elnyeri majd a tetszésedet a felújított Püspöki Palota és ez az interaktív kiállítás. De legalább két órát szánj rá, mert egy óra bizony kevés :)

      Törlés
  2. Ez szuper volt, nagyon tetszett, kétszer is végi-pörgettem, és nagyon szívesen meg is nézném - annyi csábító érdekességet mutattál be belőle.Köszönet érte !!!

    VálaszTörlés