2015. március 26., csütörtök

Hóvirágünnep - Alcsúti Arborétum

Ünnepre invitálom most a kedves olvasót. A természet egyik csodálatos ünnepére, az Alcsúti Arborétumba. Megállíthatatlanul közeledik a tavasz és ebben az időszakban több tízezer, százezer hóvirág tengerként hömpölyög a hatalmas kertben.

 

Fehérbe burkolódzik szinte az egész erdő. A kis virágok serege utolsó mentsvárként siet az elmúlt tél segítségére, fehérségükkel még megpróbálják tompítani az elmúlt hetek szürkeségét.


Emlékszem még kisgyermekként a szüleim intelmére. "Ne szedd le, ne tépd le, ne bántsd! Hadd éljen, hadd legyen szép amíg csak lehet." Azt hiszem mindig így kezdődik egy hosszú szerelem a természet iránt. Kinek is jutna eszébe leszakítani ezeket szépségeket? 2005 óta törvényi védettséget is élvez a hóvirág, természetvédelmi eszmei értéke 10000 forint szálanként! A védettségnek köszönhetően most már szépen szaporodnak az erdőkben.
  

Szokták volt mondani, hogy a jó pap holtig tanul. Én itt az arborétumban tudtam meg, hogy milyen sok hóvirágfaj létezik. Kikelet hóvirág, Levantei hóvirág, Bizánci hóvirág, Krími hóvirág és még sorolhatnám. Csak itt az angolparkban 7 hóvirágfaj 24 fajtáját figyelhetjük meg. 


Ez a mostani csodálatos látvány József nádor kertészeinek köszönhető. Több mint kétszáz évvel kell visszatekernünk az idő kerekét. 1800-ban telepítették a két és félhektáros kertbe az első tövet. Az elmúlt évszázadok alatt szorgos kis telepesként foglalt el egyre nagyobb és nagyobb területet ez a kis virág. 


A természet lassan ébredezik, akárcsak hétvégén az emberek. Hunyorogva kikukkant a takaró alól, megerősítést várva. Itt az idő, valóban ébrednem kell? Majd egy varázsütésre minden életre kel, rügyek fakadnak, virágok nyílnak, zöldbe fordul a természet.


Az arborétum fái között barangolva egyszerre mintha segélykérést hallanék. A kis tó irányába indulok. Ahh! Csak a kedvenc mocsárciprusom egyik légzőgyökere viccelt meg, miközben segítségkérően nyújtja felém a "kezét".


A sokat látott, öreg kőhíd pilléreit zöld moha borítja. Kissé megtörik a környezet egyhangú barnaságát. 

    
Az egyik tisztáson érdekes, szinte már kontrasztos látványt nyújtott ez a zöld lombos fa, sok kopasz társa között.


16 megjegyzés:

 1. Tavaszi felébred, és ez nagyra értékelik. Lesz több és több zöld. A szőnyeg néz ki, gyönyörűen hóvirág az erdőben. Tisztelettel.

  VálaszTörlés
 2. truly beautiful! the last shot is magical!

  VálaszTörlés
 3. Miklós, nagyon szépen indítottad a mai reggelem, köszönöm.:-)
  Csodásak a fotók és a kedves leírás a láttotaidról ismét szép gyerekkori emlékeket idéz fel bennem. De régen is jártam ebben az arborétumban, pedig anno, milyen gyakran.
  Még párszor elmélázok itt... :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a kedves szavakat. Örülök ha tetszett a poszt. Érdemes visszamenni és feleleveníteni az emlékeket!

   Törlés
 4. A nagyszerű élmény gyönyörű képek alkotására késztetett. Jó volt látni ezt a csodát a jóvoltadból. Köszönöm.

  VálaszTörlés
 5. Beautiful images, so excellent are they.

  VálaszTörlés
 6. Great photos, the last one is fantastic.

  VálaszTörlés
 7. Beautiful photos!
  An arboretum is a magical to be.
  We have a couple of kilometres from our house and I never think of going there.... Thanks for the idea ;-)
  Great post!
  Enjoy your sunday!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. You're welcome Noushka :) Do not hesitate! You have to go!

   Törlés
 8. Wonderful to see so many snowdrops. They pick is sin;-) The boom in photo 7 is just an arm with hand sticking up. Wonderful to see. The half-hidden bridge and also the green tree are fantasist itself.
  a hug
  ********************
  Csodálatos, hogy ilyen sok hóvirág. Fogják a bűn;-) A fellendülés a fénykép 7 csak egy kar kézzel állt ki. Csodálatos látni. A félig rejtett híd és a zöld fa a fantaszta magát.
  Egy ölelés

  VálaszTörlés