2015. március 19., csütörtök

A tatai Öreg-tó

A tatai Öreg-tó Magyarország egyik legrégebben létesült halastava. A város szinte teljes egészében körbeöleli a tavat, de part egy részén ebből semmit sem látni. Megmaradt az eredeti természetes környezet, egy igazi madárparadicsom.Különösen nagy a "madárforgalom" október végétől március végéig. Az évszakok változása miatt bizonyos területeken táplálékhiány alakul ki. A szárnyasok útra kelnek, hogy egy új, megfelelő területen vészeljék át ezt az időszakot.


Hosszú évszázadok alatt számos vonulási útvonal alakult ki a Kárpát-medencében. Ezek egyike az Által-ér völgye, melynek az egyik legnagyobb és legjelentősebb vízfelülete a tatai Öreg-tó.


A tó vizét ősszel mindig leengedik. Egyrészt azért, hogy lehalászható legyen, másrészt védelmi okokból, hogy a téli fagyok alatt kialakuló jégpáncél ne tegye tönkre a gátat és a vár falait.


A leengedett tómeder számos itt költő és északról érkező vízimadárnak nyújt biztonságos pihenő-, éjszakázó-, táplálkozóhelyet. Az Öreg-tó elsősorban vadlúd pihenőhelyként vált világhírűvé. Sokan jönnek ide még külföldről is, hogy élőben lássák a több tízezer itt telelő vadludat. Legnagyobb számban nagy lilik, vetési lúd és nyári lúd figyelhető meg a tavon.1989-ben felvették a nemzetközi jelentőségű vizes-élőhelyek, az úgynevezett Ramsari-területek listájára. Ezeken a fokozottan védett területeken tilos a vadászat és más módon sem szabad megzavarni a madarak nyugalmát. 
16 megjegyzés:

 1. i hope the birds are finding plenty of food to forage on.

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm Miklós a szívemnek egy kedves helyéről a bejegyzést!
  (Pici hiba csúszott a szövegbe: Által-ér a patak neve, nem Álter-ér.)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon örülök ha tetszett a bejegyzés!
   Köszönöm szépen a kiigazítást, már javítottam is az elírásomat..
   Így jár az ember ha éjfél környékén ír posztot :)

   Törlés
 3. Beautiful the scenery, I prefer the ones with the birds on, as you can see it, fantastic.

  VálaszTörlés
 4. The little bird paradise which is transferred to experience, is also nice to see. I see many water birds and also a egret. The last picture with the golden light is really fantasist itself.
  Kind regards, Helma

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Many thanks for your kind words Helma and I'm really glad if you liked this post and photos.

   Törlés
 5. csodás fotók
  imádom ezt a helyet, (többször fotózok én is arrafelé)

  VálaszTörlés