2021. szeptember 14., kedd

A mosolygó szentek temploma - Csaroda

2021.09.13. 
Hamarosan megérkeztünk Csarodára. Sikerült egy árnyékos helyen leparkolnunk, csupán két percnyi sétára a református templomtól.
 

A templom ugyan nyitva állt, de nem volt akitől belépőjegyet válthattunk volna. Türelmesen várakoztunk. A templomkertben két férfi éppen a torony kiugró tornácának a festéséről egyeztetett. Megtudtuk, hogy a hölgynek egy elintéznivalója akadt, így ne várjunk rá, nézzük meg nyugodtan a belteret. Beléptünk hát...


A Káta-nemzetség kegyúri templomának épült a XIII. században. Eredetileg egyhajós volt, a szentélyt később építették hozzá. Ezt jelzi az egyszerű, bordás keresztboltozat, középen a zárókővel.


Az északi oldalon láthatók a bizánci freskók. János apostol, Damján-Kozma orvosi- és gyógyítószentek.


Pál és Péter, valamint Szent Heléna.


Kedves, mosolygós arcok néznek le ránk a falakról, ezért nevezték el őket mosolygós szenteknek. A szentély festményei a XIV. század közepén készültek. 


1552-ig katolikus templom volt. A reformáció után viszont református vallású lett a helyi földbirtokos és ekkor meszelték le az alakos képeket.


1642-ben különleges díszítést kapott a templom. Osztohány Perjészi Gábor színes, tulipános motívumokat festett a falakra, amit Istenfának, Életfának és Családfának neveztek el.



A templom 1970-75 között lett restaurálva, ekkor kerültek feltárásra a korábban lemeszelt bizánci freskók.


A torony ugyan együtt épült fel a hajóval, de harang soha nem volt benne. Őrtoronyként funkcionált. A templom megtekintése után bedobtuk a belépőjegyek árát az ajtó melletti kis ládikába és tettünk még egy rövid sétát a kert körül. Az említett haranghiány problémája 1855-ben oldódott meg. Sebestyén János ácsmester a közelben felépítette a fotón látható haranglábat.


A templom szép házak és takaros porták ölelésében áll. Itt láttuk ezt a szép nádfedeles házat is.



3 megjegyzés:

  1. Másik kedvenc, Lónyán nem jártatok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elég feszített programot állított össze a feleségem erre a tíz napra, Lónya sajnos most kimaradt...

      Törlés
  2. Kár, hogy a freskók egy része tönkrement. Tudom, ízlés dolga, nekem ezek a tulipános minták nem tetszenek, valahogy nem "templomba-illőnek" érzem. De ez csak az én véleményem, lehet, másnak ez is jó a csodás régi freskók helyett.

    VálaszTörlés