2021. szeptember 23., csütörtök

Kisvárdai görögkatolikus templom

2021.09.15.
A másnapi kirándulásunk első állomása Kisvárda volt, ott is a Szent György nagyvértanú emlékére felszentelt görögkatolikus templom. A főbejárat nagy faajtaja nyitva volt, az előtér üvegajtaja viszont zárva.
 

Szerettük volna közelebbről is látni a templom belterét és az ikonosztáziont, ezért gondoltam teszek egy próbát. Felhívtam Demkó István (motoros) atyát. Szerencsénk volt. Hétköznap lévén a közeli iskolában tartott hittanórákat, de éppen lyukas órája volt. Pár perc múlva már be is léphettünk a beltérbe.


Demkó atya személyében egy nagyon szimpatikus embert ismerhettünk meg. A beszélgetés közben szorgalmasan fotóztam, de így is hamar elrepült az a lyukas óra.


A templom építésére 1888-ban adománygyűjtés indult, melynek eredményeként 1893-ban, Tutkovics József tervei alapján elkezdődhetett az építkezés. A templom felszentelésére 1897-ben került sor. A Rétay és Benedek Műintézetben elkészült ikonosztázion 1918-ban került felállításra.
2022. április 24-én, György napján, immáron a 125 éves jubileumát ünnepli majd a templom és az egyházközség Kisvárdán.

Az ikonosztázion három ajtaja közül a középsőt királyi ajtónak hívják. A szertartások közben csak az áldozópap léphet be rajta.


A jobb- és a baloldali ajtók.
 
 

Sorban a négy fő táblakép.









Ezúton is köszönjük a lehetőséget, hogy láthattuk a templomot és jó egészséget kívánunk a további szolgálathoz.



2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű ! Grábócra nem jutottatok el azóta ? 2020-ban leveleztünk róla....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök ha tetszett. Sajnos még nem sikerült eljutnunk oda, de nem felejtettem el, észben tartom!

      Törlés