2021. szeptember 16., csütörtök

Egy kuruc település - Tarpa

2021.09.13.
A három középkori templom megtekintése után érkeztünk meg Tarpára. Alig értünk be a faluba, de a különleges utcatáblák máris a Rákóczi-szabadságharc korára emlékeztettek minket.
 

A falu nevezetessége a műemlék szárazmalom. A késő délutáni időpont miatt először a fazsindelyes, Tokaji-malom mellett parkoltunk le. 
 

A kifüggesztett információs tábla szerint csak egy telefonszámot kellett felhívnunk. Tíz percen belül meg is érkezett egy kedves úriember, aki kinyitotta az ajtókat. Megtekinthettük a malomházat és a kerengő sátrat, meghallgattuk az érdekes ismertetőt és mindezt ingyenes belépéssel!
 

A kerengő sátor 14 méter átmérőjű, a tetőszerkezetét 12 vastag tölgyfa oszlop tartja. A belső szerkezet pedig egy egészen elképesztő építmény. Képzeljétek el, hogy egy kötél meghúzásával kioldható a rögzítés és így a hatalmas faszerkezet az oldalára dönthető. Annak idején így léptették be az állatokat a belső részbe, majd a kötél lazításával az egész szerkezet visszaállt az eredeti függőleges helyzetbe. Hát nem fantasztikus?
 

A település főterén magaslik II. Rákóczi Ferenc fejedelem lovasszobra. Bíró Lajos szobrászművész alkotása 2003-ban került felállításra.
 

Az út túloldalán betértünk a református templomba. Lenyűgözött minket a hatalmas beltér.
 

A templom egyik éke az 1981-ben feltárt, XV. században festett gótikus freskó.
 

A freskókon Sárkányölő Szent György, a megfeszített Krisztus Szűz Máriával és Szent Jánossal valamint Szent Mihály arkangyal látható.
Egy kuruc település - Tarpa, ezt a címet adtam a bejegyzésnek. Ugyanis itt született Esze Tamás, a kuruc szabadságharc egyik legfontosabb alakja.
 

1703 májusában ő vezette a kuruc küldöttséget Brezánba, ahonnan Rákóczi kiáltványával és zászlajával tért vissza. Piros selyemzászlóval, rajra aranyfelirattal: CUM DEO PRO PATRIA ET LIBERTATE - Istennel a hazáért és a szabadságért! E zászló alatt küzdötték végig a szabadságharcot.
 
 
A település legújabb nevezetessége a Kuruc történelmi emlékfal, melyből szeptemberben négy rész volt látható. Az ötödik, utolsó része is elkészült már 2020-ban, de a járványhelyzet megakadályozta az átadást.
 

 A dombormű sorozat Bíró Lajos szobrászművész alkotása.
 


A népi építkezésben régen az erdélyi, hegyvidéki hatást tükröző, favázas, taposott szalmatetővel ellátott szegény paraszti házak domináltak. Ezek közül mára csak egyetlen egy maradt meg. 
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése