2021. szeptember 17., péntek

Túristvándi vízimalom

2021.09.14.
Másnap délelőtt ismét útra keltünk, az első célpontunk Túristvándi volt. Útközben azonban megálltunk Penyigén, hogy vásároljunk néhány üveggel a Szatmár fekete aranyából, a híres szatmári szilvalekvárból. 
 
 
Megérkeztünk a malomhoz, ahol egy nagyobb csoport éppen végzett a látogatással. Így a belépőjegyek megváltása után egy ideig csak mi ketten jártuk a beltér lépcsőit és olvastuk a kifüggesztett ismertetőket.
 

Az Öreg-Túrra telepített, cölöpházas malom elődje a XVIII. században épült, ami a leírás szerint három vízikerékkel rendelkezett. Ezek közül kettőt gabonaőrlésre, egyet pedig kukorica, árpa és egyéb gabonafélék darálására használtak.
 
 
A kutatások alapján feltételezik, hogy a jelenleg is álló, 1945-ig a Kölcsey-Kende család tulajdonában lévő épület eredete a középkorig nyúlik vissza.
 

Az eredeti őrlőberendezés korszerűsítését 1927-ben végezték el és Ganz gyártmányú hengerszékeket szereltek be.
 
 

Az aprított anyagok osztályozását, a lisztek tisztítását hasábszitákkal oldották meg.
 

Az anyagok függőleges szállítását faházas, serleges felvonókkal biztosították. 


A három alulcsapós vízikerék és a duzzasztó zsilip a malom déli oldalán található. A mellettük elvezető kis hídon átkeltünk a túlpartra ahonnan még jobban ráláthattunk a kerekekre.
 
 
 

1 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem az ilyen öreg malmokat. Orfűn is van egy ilyen, sokszor jártam benne - volt idő, amikor ott vásároltam lisztet a kenyeremhez. Úgy tudom, most már nem működik.

    VálaszTörlés