2021. szeptember 24., péntek

Újratervezés - Kisvárdáról Mándokra

2021.09.15.
A templom megtekintése után, körbesétáltunk még a Szent György téren is, ahol a felállított ünnepi stációkat néztük végig.


A felajánlásokból és adományokból épült parkban látható ünnepi ikonok Pataky Beáta alkotásai.


A következő programunk a kisvárdai vár megtekintése lett volna, de ott az alábbi felújítási helyzet fogadott minket.


Néhány mondat a több száz éves falakról, ha már fotók nem készülhettek róla. Feltételezik, hogy valaha itt egy földvár állhatott, legalábbis erre utalnak a korábban itt talált őskori leletek. A jelenleg is látható vár 1465-1479 között épült fel. Fontos szerepet játszott a kuruc szabadságharc idején, II. Rákóczi Ferenc fejedelem négyszer is járt itt. A későbbi békés időszakban a környékbeliek elkezdték széthordani a vár téglaanyagát, amit később a vármegyei hatóság írásban tiltott meg. Ez a határozat a magyar műemlékvédelem egyik első írásos emléke. Az elhanyagolt vár maradványai 1958-1960 között kerültek helyreállításra. Ottjártunkkor a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretén belüli megújítási munkálatok zajlottak. 
Innen indultunk volna tovább Tuzsérra, megtekinteni a Lónyai-kastélyt. Sajnos ez sem jött össze. Olyan információt kaptunk, hogy a kastély zárva van és a megadott telefonszámot sem vette fel senki. Hirtelen sok szabadidőnk lett, kezdődhetett az újratervezés. Így került a képbe Mándok, azon belül is a Forgách Kastély Hotel megtekintése.
 

Időpont foglalás nélkül érkeztünk meg a Kastélypark bejáratához. Egy kedves recepciós hölgy volt a segítségünkre, pár perc múlva indulhatott is a kastély bejárása. Először bekukkantottunk néhány exkluzív szobába és lakosztályba.
 
 

Szeretek faanyaggal dolgozni, így egyből felfigyeltem a csodálatos fafaragásokra, intarziákra valamint a díszes korlátokra.


A kastélyt gróf Forgách Zsigmond építtette késő barokk stílusban. A négy hektáros kert és annak gondozása a grófné szívügye volt. Mi is a Kastélyparkban folytattuk a sétánkat.



A park fennmaradt, értékes növényállományának részét képezi többek között ez a kettős vadgesztenyefasor.


1945 után a kastély állapota nagyon leromlott. A végső pusztulástól a jelenlegi tulajdonos mentette meg. A rengeteg munkának és befektetésnek köszönhetően a kastély teljesen megújult. Végül a park egyik sarkában álló látványos rendezvényépületnél fejeztük be a sétánkat.







2 megjegyzés:

  1. A Szt.György téri stációk gondolom nem a "szokásos" Krisztus keresztútja képek..
    Amúgy egyre több helyről hallom, hogy a nyitva-tartások körül nincs minden rendben - a meghirdetetthez képest. Bosszantó.
    A mándoki kastély-hotel viszont csodaszép lehet, jó, hogy ezt legalább láthattátok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban nem azok, ezek ünnepi stációk. Például. Vízkereszt, Húsvét, Karácsony, Örömhírvétel, Úrszínváltozás stb. Talán a járványhelyzet miatt volt a kastély zárva, de szerencsére sikerült kitöltenünk a hirtelen keletkezett űrt.

      Törlés