2018. január 23., kedd

173 lépcső - Magyarpolány

Ha emlékeim nem csalnak akkor Magyarpolány nevével először két éve találkoztam, a Gasztroangyal egyik adásában. Marcsiék ősszel forgattak a kis bakonyi, sváb faluban. A takaros régi házak, a csodálatos kálvária és az őszi színekbe öltözött utcák látványa nagyon megfogott minket. 


Magyarpolány - kis túlzással - Döbrönte egyik szomszédfaluja, így másnap reggel el is indultunk a településre. Az előző napi csodálatos alkonyati fényeknek már nyoma sem volt. Esőben és szürkeségben érkeztünk meg a faluba, ahol első utunk rögtön a kálváriához vezetett.


173 lépcső, pontosan ennyit kell felfelé lépdelnünk, hogy felérjünk a dombtetőre. Az ötstációs kálvária 1770 körül épült késő barokk stílusban. Az 1901-ben készített Pietát befogadó szoborfülkétől a kálváriakápolnához vezető lépcsőt végigkísérő, fazsindellyel fedett, meszelt falú, félköríves záródású, vasrácsos fülkékben közel életnagyságú festett faszobrok láthatóak, melyek a sváb Listner testvérek alkotásai.Itt éppen egy szinten vagyunk a kálváriadomb alatt emelt Szent László templom tornyával.


A szobrok a fájdalmas szentolvasó (rózsafüzér) öt titkát ábrázolják.

  
1. "Aki érettünk vérrel verejtékezett"
2. "Akit érettünk megostoroztak"
3. "Akit érettünk tövissel megkoronáztak"
4. "Aki érettünk a nehéz keresztet hordozta"
5. "Akit érettünk keresztre feszítettek"


A kálváriadomb tetején álló neogótikus stílusú kápolna a Fájdalmas Anya tiszteletére épült 1910-ben. Építője Wéber zirci kőművesmester. 


A vastag faajtó ugyan zárva volt, de egy e célra fúrt kukucskáló lyukon keresztül sikerült benéznem a templomhajóba. Sőt részben le is tudtam fotózni.


A templom keleti homlokzatához Szent Sír-kápolna csatlakozik.


Az eső ellenére is gyönyörű volt a panoráma. Majd leereszkedtünk, várt ránk a többi látnivaló...(171028)

10 megjegyzés:

 1. Ó, de szerettem itt járni. Köszönöm, hogy visszahoztad nekem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szívesen. Emlékszem a bejegyzésedre, gondoltam hogy szívesen olvasod majd ezt a posztot. Lesz még folytatás.

   Törlés
 2. Köszönöm, hogy megmutattad ezt a szépséget!

  VálaszTörlés
 3. Érdekes hely és gyönyörűen ábrázolt. Üdvözlettel.

  VálaszTörlés
 4. Válaszok
  1. Köszönöm. Sajnáltam nagyon, hogy rossz volt az időjárás. Talán majd legközelebb jobb időnk lesz. A döbröntei alkonyatos poszt képeiért így is nagyon szerencsésnek érzem magam :)

   Törlés