2018. január 28., vasárnap

Falukép - Magyarpolány

A kálvária a rossz időjárási körülmények ellenére is mély benyomást tett ránk. A faluban további műemlékeket is megtekinthetünk. Kezdjük a sétát.


Szemet gyönyörködtető látvány a Petőfi utca árkádos népi házsora. A műemlék utcát a bakonyi népi építkezésre jellemző boltozatos tornácú, mellvédes, oszlopos hosszú kőházak alkotják.


Az itt található 43 országos védettségű tornácos bakonyi parasztházon kívül további 40 helyi védelmet élvez.Láttunk azért romos, elhagyatott telekrészt is az utcában, de gondolom ez nem sokáig rontja majd az utcaképet.A Plébánia műemléképületéhez egy látványos fahíd ível át a műút felett.


Ugyan mi nem láttuk, de egy útleírás szerint az ebédlőben látható ornamentális freskó és gazdagon faragott faliszekrények a XVIII. századból valók.Végezetül néhány sor a Szent László templomról. Éppen azzal voltam elfoglalva, hogy valahogy itt is befotózzak a kialakított kukucskáló lyukon, amikor valaki megszólalt a hátam mögött. "Ha kinyitom az ajtót, talán könnyebb lesz a fotózás." Meglepetten fordultam meg. A templom plébánosa állt mögöttem két másik emberrel. Mint később kiderült a templom felújításáról egyeztettek, mely beltere valóban nagyon rossz állapotban van.


A templomot Hashke Konstantin heinrichaui apát építtette 1761-1773 között a zirci Hoffpauer Jánossal, de sajnos az 1861-ben a tűz martaléka lett. Később újjáépítették és ezt a barokk templomot láthatjuk napjainkban is. Nem szerettük volna hosszan zavarni a felújításról szóló egyeztetést és fény is nagyon kevés volt a fotózáshoz. Készítettem néhány részletfotót, majd megköszönve a lehetőséget elbúcsúztunk.(171028)

12 megjegyzés:

 1. Tényleg nagyon rossz állapotú a templom belseje. Nem értem, oly nagy mértékű a templomfelújítás országszerte. Itt játsszák a passiójátékokat évente, nagy a látogatottsága, hogy lehet, hogy templom ilyen elhanyagolt mellette? Amúgy szépek ezek a sváb falvak, házak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én sem értem, de mindenesetre biztató jel, hogy már szóba került a felújítása.

   Törlés
 2. ohhhh, lovely shots. A very nice outing.

  VálaszTörlés
 3. Lovely shots!It would be a place I would like to walk. Especially the photo of the building and the wall fallen into ruin is my favorite. Lovely week to you!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Thanks so much! I'M glad if you liked this place. Really beautiful village. Have a nice week.

   Törlés
 4. Szerencséd volt, hogy be tudtál jutni a templomba!
  Nincs szándékomban már költözni, de egy ilyen tornácos ház kedvéért már kezdeném is a csomagolást.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Meg is lepődtem rendesen amikor megszólítottak :)
   Megértem a tornácos házzal kapcsolatos gondolatodat. Ráadásul ezek nagy része gyönyörű állapotban volt kívülről.

   Törlés
 5. A fotók újból csodásak, nagyon elkaptad az apróságok, a részletek hangulatát. Bízzunk benne - a történet alapján joggal, hogy az a szépséges templom is megújul hamarosan.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök ha tetszenek a fotók. Az időjárással sajnos nem volt akkor szerencsénk, de a falu így is nagyon tetszett nekünk.

   Törlés
 6. Szeretem az utat a fehér házakkal. Az egyház gondoskodik róla. Üdvözlettel.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. I'm glad if your liked this street. With best regards

   Törlés