2020. november 15., vasárnap

Alba Regia utcáin

A Bory-várban tett sétánk kapcsán most elővettem még néhány fotót egy korábbi városnéző kirándulásunkról. Hol is kezdhetnénk a sétát, ha nem az Országalmánál?


Ohmann Béla alkotásán a következő körbefutó szöveg olvasható: LIBERTATES CIVITATI ALBENSI A.S. REGE STEPHANO CONCESSAE - Fehérvár szabadságjogait Szent István adományozta.


Az Országalma mögött tornyosuló sárga épület a Püspöki Palota, mely az ország egyik legszebb és legjelentősebb copf stílusú műemléke.


Két részletfotó a bejárati ajtóról, a szépen faragott püspöki címerről és az oroszlános kopogtatóról.



A Városház tér túloldalán akkor még Józsa Bálint alkotása állt, a Millenniumi emlékjel. 


Jó móka volt fotózni, de a modern formavilága valahogy idegen volt abban a belvárosi miliőben. Később a városvezetés egy új helyre költöztette a szobrot és ma már a Szent István emlékjel látható a helyén.

 
Betértünk a volt cisztercita templomba is, hogy láthassuk a sekrestye csodálatos berendezését.


A gazdagon faragott szekrénysor alkotója Baumgartner Bernát jezsuita asztalos-szobrász, aki a magyar rokokó szobrászat egyik legjelesebb egyénisége volt.
 

Úgy tűnik a köztéri alkotások szeretnek Fehérváron vándorolni, időközönként új helyre költözni. 


Bory Jenő Püspökkút című alkotását 1928-ban avatták fel, de akkor még a mostani Országalma helyén. 1972 óta látható a jelenlegi helyén.


Szent Adalbert vértanú, Boldog Asztrik kalocsai érsek a Szent Koronával, Szent Gellért csanádi püspök és Boldog Mór pécsi püspök szobrai díszítik a kutat.
 
 
E bejegyzés zárásaként mutatok még néhány fotót a belvárosról.











Következő bejegyzésekben is folytatjuk majd a sétánkat Alba Regia utcáin...

1 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem Székesfehérvárt, mi is többször megfordultunk ott. A képeket nézve, mintha újból ott jártam volna :o)

    VálaszTörlés