2019. április 3., szerda

A Kiállítás - Máté Bence fotói

Tudtad? A vidrák hőszigetelése annyira zseniális, hogy órákat is képesek a jeges vízben tölteni, ahol az ember végzetesen kihűlne.
Tudtad? A barnamedve kilenc hónapig vemhes, de az embriók csak az utolsó hat hétben növekednek. Hét és fél hónapig a megtermékenyített petesejt embrionális diapauza állapotban van, azaz nem fejlődik.
Tudtad? A szalakóták egyetlen nap alatt több mint 1000 km-t is megtehetnek a rájuk erősített műholdas nyomkövetők szerint.
Tudtad? A hangyák különleges testfelépítésüknek köszönhetően súlyuk százszorosát is elbírhatják. Az emberek nagyobb részénél a saját testtömegük felemelése is kihívást jelent. A fej fölé emelt súly világrekordja 2018-ban 263,5kg volt.


Fantasztikus természetfotók és a fentiekhez hasonló érdekes információk fogadták Máté Bence fotókiállításának látogatóit. Hosszú előkészítés után 20 napig láthatták az érdeklődők a kiállítást Budapesten, a bazilika előtt a Szent István téren.


   
Vasárnap éjfélig tartott nyitva a tárlat, aztán a szétbontás után szerda hajnalban elindult a körút következő állomására, Debrecenbe.


Jómagam háromszor voltam kint megnézni a fotóparavánokat, egy alkalommal elvittem magammal a fényképezőgépemet is.


A budapesti zárás után gondoltam megosztok néhány fotót itt a blogon, hogy egy kicsit azok is részesei lehessenek az élménynek, akik nem tudtak kimenni a kiállításra vagy távol laknak a most következő vidéki körút nagyvárosaitól.


Bence, fiatal kora ellenére már világhírű és elismert természetfotós. Számos rangos nemzetközi fotópályázat győztese. Egy - a napokban megjelent felmérés szerint - a külföldiek által ő a kilencedik legismertebb Magyarországon élő magyar.



Úgy gondolná az ember, hogy a nagyvárosok önkormányzatai kapva-kapnak egy ilyen alkalmon. Hiszen egy ilyen kiállítás megmozgatja az embereket, rengeteg élményt, inspirációt ad a látogatóknak. Úgy gondolná az ember...



Valamelyik rádióadón hallottam egy riportot Bencével, ahol elmondta, hogy Győr volt az egyetlen város ahol szinte elsőre lecsaptak a remek lehetőségre. Az összes többi városban 10-20 email vagy telefon után jött először nagy nehezen valamilyen reakció.



Hihetetlenül sok tervezés, kreativitás, logisztika és munka után végül csak összeállt a kiállítás anyaga. Az ingyenesen látogatható szabadtéri kiállítás Budapest után vidéki körútra indult.



Ahogy korábban írtam az anyag ma hajnalban elindult Debrecenbe, majd Gödöllő, Eger, Keszthely, Szeged, Győr és végül Miskolc következik, ahol november 3-ig láthatóak majd a fotók. Tehát majd egy évig úton lesz az anyag.



Hogy mekkora siker ez a rendhagyó kiállítás, azt talán legjobban a számok mutatják meg. Bence most tette közzé az első adatokat a Facebook oldalán:
307 000 Látogató 20 nap alatt.
41 000 ember a legforgalmasabb napon.
2000 ember az előadáson.
39 525 ingyenes képletöltés a QR kódokról.
 

(Nem csak a kiállítás látogatása ingyenes, hanem a paravánok QR kódját lefotózva, a kiállítás összes fotója is ingyen letölthető, kifejezetten telefon háttérképnek szerkesztve.)




Egy paraván werk fotókat és különleges pillanatokat mutatott be Bence életéből. Úgy gondolom, hogy ez a találkozás David Attenborough-val egy életre szóló élmény lett.


2016 nyarán néhány napot fotózással töltöttem Pusztaszeren, a Bence-tanyán (lásd címkék). Az utolsó napon volt alkalmam beszélgetni Bencével. Most a kiállításon is sikerült gratulálnom neki a remek fotóanyaghoz, valamint váltottunk pár szót. Szép emléke lesz ennek a napnak a kapott autogram.



Bízom benne, hogy tetszett ez a kis összefoglaló és ha lesz alkalmatok nézzétek meg élőben is a kiállítást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése