2021. május 18., kedd

A csopaki Csonkatorony

Veszprémből kora délután indultunk vissza az északi partra. Először Csopakon álltunk meg, ahol a Plul-malmot szerettük volna megnézni. Sajnos nem jártunk sikerrel, zárva volt. A járványhelyzet sok mindent felülírt akkor, de mi nem adtuk fel! Eldöntöttük, hogy később teszünk majd még egy próbát. Mielőtt továbbindultunk volna Paloznakra, még tettünk egy rövid sétát a Millenniumi Parkban és megnéztük Csopak jelképét a Csonkatornyot.


A község központjában kialakított park 2000-ben, a magyar államiság ünnepén kapta meg az új nevét. Itt állították fel az erdélyi Szováta testvérváros millenniumi kopjafáját.

 

A Szent István király templomot a veszprémi Káptalan építtette 1266-ban. A több száz éves templomba, 1830 nyarán villám csapott és leégett a tetőszerkezete. 1853 nyarán pedig egy felhőszakadás következtében, a Séd vize és hordaléka árasztotta el a templomot. A helyreállítás valószínűleg elmaradhatott, mert 1882-ben elbontották azt. Csak a most látható torony maradt meg. A hajdani hajót (?) ottjártunkkor egy fémszerkezet hivatott megmutatni. 


A park egyik impozáns eleme a kiállított bálványprés. Az 1818-ban készült szerkezetet a történelmi Balatonfüred-Csopak borvidéken volt használatos.




A Balatonvin-Csopak Borrend 1984. évi megalakulásának
25 éves jubileumára állíttatta 
a Balatonvin Borlovagrendés Csopak Község Önkormányzata.
2009.



A park megtekintése után indultunk tovább Paloznakra.

3 megjegyzés:

  1. Az a fémszerkezetes "templomhajó" nekem valahogy nem tetszik. Nem lehet, hogy az csak valami alkalmi dolog, amire ráhúznak gy sátorponyvát és alatta lehet pl. esküvőt tartani ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs róla sajnos információm. Láttam fotókat a toronyról a fémszerkezet nélkül is, így lehet, hogy ideiglenesen lett felállítva.

      Törlés
  2. Talán segít a malom megismerésében ez a 12 éve készült albumom.
    https://photos.app.goo.gl/ajsqvwgkLak2fkZy6
    Üdvözlettel: Müller Éva

    VálaszTörlés