2022. november 21., hétfő

A Folly Arborétum

2022.11.07.
 
A késő őszre csúszott szabadság valamint a jóval rövidebb nappalok miatt úgy döntöttünk, hogy egy napra csak egy kirándulást tervezünk be. 
Felhős, őszi reggelre ébredtünk. Tíz óra körül indultunk el Badacsonyőrsre, a Folly Arborétumba. A főútról letérve kaptatós, egysávos út kanyargott fel a hegyoldalon. Az arborétum előtt egy nagy parkoló lett kialakítva, így nem okozott gondot a parkolás. A belépőjegyek megváltása után már kezdődhetett is az általunk oly régen várt séta.


"Dédnagyapánk ültette az első fákat.
Nagyapánk dacolva a kommunizmussal, tovább folytatta a munkát, aztán
Édesapánk visszaszerezte az ellopott területeket és megnyitotta a nyilvánosság előtt a család féltve őrzött kincsét.
Az ő nagyságukhoz igyekszünk felnőni most mi, a negyedik generáció. Szeretetük, hitük és kemény munkájuk ott van a fák között, s így mindez sokkal több számunkra, mint dendrológiai értelemben vett látványosság." Folly Réka

 
A belépőjegy mellé kapott térképes ismertetőn egy rövid összefoglalót olvashattunk az arborétum történelméről:
"Az arborétum magját, a szőlők fölött meghúzódó 0,4 hektáros sziklás, köves Öreg Arborétumot Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette. 1950-ben a családi birtok egy része állami tulajdonba került. De maradt a hit,az akarat, akadt segítő kéz - és folyt tovább a telepítés... Ma már ismét a család kezében van a visszavásárolt föld, a kibővült arborétum és a hozzá csatlakozó erdő. Az öt hektárnyi terület otthont ad négyszázféle tűlevelűnek, köztük a világ összes ciprusának és a Földön fellelhető huszonötféle cédrus mind a négy alapfajának. Emellett kiemelkedő a kert nemzetközi szinten is jegyzett boróka-gyűjteménye., valamint kétszázféle lombos fája és több ezer tő évelő növénye."
Kezdjük hát az őszi sétát ebben a csodálatos környezeteben. 


Kínai boróka
 



Mystery Blue táskacserje


Selyemakác



Több helyen láttunk egyfajta "mini" lombkorona sétányt. A vállalkozó kedvű látogatók ezekről közelebbről is megtekinthetik a lombkoronaszintet.
 

Tiszafa
 

 

Arizónai ciprus
 

Himalájai selyemfenyő
 
 

Leányhajfenyő


Golden Crest



Az arborétumban különböző műalkotások is helyet kaptak.
 

Örökzöld toboz



Óriástobozú fenyő
Ez az óriás volt az egyik kedvencünk. A 20-25 méter magasra megnövő fenyő tobozai valóban hatalmasra nőnek.

 
A magasban mi is láttunk néhány növekedésben lévő tobozt. Képzeljétek el, hogy 20-35 centiméter hosszúak és 2-3 kiló súlyúak is lehetnek ezek a gyantás tobozok! Ezeket az impozáns adatokat viszonylag hosszú, 2-3 éves fejlődés alatt érik el.


A következő posztban folytatjuk a sétát...

1 megjegyzés:

  1. Nem szoktam irigykedni, de most bizony azt érzem, szívesen sétálnék ebben a csodálatos parkban én is. Sosem láttam hallottam "leányhaj fenyőről" és nagyon tetszik az örökzöld toboz. Várom a folytatást !

    VálaszTörlés