2018. március 28., szerda

A Lorettói kápolna

A győri Karmelita templom egy igazi meglepetést tartogat az oda betérők számára. A gyóntatófolyosóról nyíló ajtón belépve egy teljesen más stílusú beltér tárul a szemünk elé. Pillanatok alatt évszázadokat repülünk vissza az időben, ez egy kápolna a templomban.


A lorettói Szent Ház - Szűz Mária názáreti háza - híres zarándokhely. A legenda szerint az angyalok 1294-ben emelték a levegőbe és menekítették át Lorettóba a szaracénok elől. A ház ma egy hatalmas bazilika közepén látható és látogatható. Mint minden legendának, ennek is van némi valóságalapja. Tudományosan alátámasztható, hogy Niceforo Angeli fejedelem hozatta át Názáretből a Boldogságos Szűz házának néhány kődarabját. Az eredetet a kövek szemcseszerkezete és megmunkálási módja is igazolta.

   
A karmeliták - míg a szaracénok el nem űzték őket a Szentföldről - különös tiszteletben részesítették a názáreti Szent Házat. Miután elhagyták a Szentföldet, templomaikhoz kapcsolva igyekeztek elkészíteni a Szent Ház mását - így történt ez Győrött is. Az új kolostor építésekor az építész Athanasius testvér a lorettói kápolnát is beillesztette a tervekbe. Arra törekedett, hogy méretileg és berendezésileg is hasonlítson az eredetire.


Ez a kápolna 1718-ban készült el és alá egy kriptát is építettek. A felszentelést 1718. március 22-én Pechmann Hermann biduanai választott püspök celebrálta. Rómában készült el Mária lorettói szobrának a mása, melyet az ősképhez is hozzáérintettek.





Mi először délután voltunk bent a kápolnában. Sokan betértek egy kis elmélkedésre, imádkozásra, majd mentek is tovább. Nem akartam a fotózással, állvány mozgatással zavarni az embereket, így másnap kora délelőtt ismét visszatértünk. Szerencsére volt egy rövid időszak amikor csak mi ketten maradtunk a kápolnában, ekkor sikerült néhány fotót készítenem a beltérről.

1 megjegyzés:

  1. Mennyi kincset rejteget kicsi országunk!
    Örülök, hogy visszatértél és megajándékoztál az élménnyel minket is!
    Áldott ünnepeket!

    VálaszTörlés