2021. március 15., hétfő

Elmosta a nyári zivatar

Jó néhány éve már, hogy utoljára Vácrátóton jártunk. Szeretjük a botanikus kert hangulatát, a növényfauna változatosságát, jókat szoktunk ott sétálni.


Tavaly, egy nyári napon aztán úgy döntöttünk, hogy pótoljuk a hiányosságot. Autóba ültünk és elindultunk, hogy újra láthassuk a kert szépségeit. A parkoló szokás szerint telített volt, ám a kert mégis olyan üresnek tűnt. Alig-alig találkoztunk emberekkel a sétánk során. 


Valahogy a kert hangulata is szokatlan volt. Nem láttunk például színes virágágyásokat, pedig az mindig hozzátartozik a nyári összképhez. Talán ez is a járványhelyzet rovására írható? Nem tudom, de lépten-nyomon olyan "csipkerózsikás" érzésem támadt, hogy a kertben mindenhol megállt az idő.


Persze fotótéma akadt így is bőven, hiszen ott voltak a fák törzsei, a virágzó bokrok...








A gótikus műromoknál jártunk amikor hirtelen besötétedett és a nem is olyan távolról mély dörgés hallatszott. A telefonos időjárás applikáció szerint északi irányban kiadós zivatar volt kialakulóban. Pedig reggel még egész napra jó időt jósoltak, ebből is látszódik mennyire kiszámíthatatlan lett manapság az időjárás. Az egyre sötétebb felhőtömb gyorsan közeledett, így mi is tempósan elindultunk a kijárat irányába.


Útközben még ránéztem a mocsárciprus légzőgyökereire. Kedvelem ezeket a mókás formákat, mint megannyi kis törpesipka. Most különösen jól passzoltak a kert "csipkerózsikás" hangulatához.
 

 Aztán megnyíltak az ég csatornái, a kijáratot már szakadó esőben értük el...

5 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a fakéreg-fotókat (és a zuzmókat, mohákat is) - a mai képadagból nekem ezek tetszettek a legjobban. Ilyen mocsári ciprus van Pécsett a Balokányi tó mellett is. Érdekes.

    VálaszTörlés
  2. Igazi nyári fotók. Élénk zöld minden. Próbáltam választani a fotókból, de mindegyik tetszik. A légzőgyökeres és fakéregesek és a műromos talán a legjobban.
    Vácrátóton még nem voltam, a soproni botanikus kertben már igen. Jót sétáltunk.
    Jól megjártátok az esővel. Nagyon eláztatok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Éva, örülök ha tetszettek a fotók. Jól jön egy kis zöld legalább itt a blogon amíg be nem indul újra a természet :) Javaslom a látogatást ebben a kertben is, ha majd egyszer arrafelé jársz. Az esernyőknek hála csak deréktól lefelé, de ott aztán alaposan :D

      Törlés
  3. Nagyon szép fotók, jó így is újralátni a kertet. Mi ősz óta nem voltunk, a mostani helyzet sajnos elveszi a kedvünket a kirándulástól :o(

    VálaszTörlés
  4. A romokról készült fotók tényleg csipkerózsikás hangulatot ébresztett bennem is. Az orgonavirágra rácsodáltam, pedig mennyit láttam már életemben, de ez valahogy más, valami érdekes pillanatát mutatott meg nekem a nyílás egy fázisáról. Ugye, hogy még az ilyen virágszerető vén rókának is lehet újat, érdekeset mutatni.
    Attól tartok, hogy még ez a nyarunk se lesz igazi, hogy még most sem lesznek színes virágágyások, pedig nagyon vágyunk rá.

    VálaszTörlés