2019. február 16., szombat

Mini Magyarország 1.

Talán úgy két éve hallottam először valahol a médiában a szarvasi Mini Magyarország makettparkról. Felkeltette akkor az érdeklődésünket, így Szarvas is bekerült a dél-alföldi körutunk állomásai közé.


Gyönyörű napsütéses időben érkeztünk meg az arborétumhoz, melynek közvetlen szomszédságában található a makettpark. Több mint félszáz, minden apró részletében kidolgozott makettet csodálhat itt meg a látogató. Ráadásul ez egy interaktív makettpark, egyszóval minden adott volt egy remek sétához.


Mi nagyon élveztük! Több órán keresztül sétáltunk az ösvényeken. Mindent kipróbáltunk, elindítottunk, meghallgattunk. Sok fotó készült. Ezekből szeretnék minél többet megmutatni, így több részben ismerhetitek meg ezt a fantasztikus helyet. Próbáltam csoportosítani a fotókat. Ebbe a bevezető részbe az "Egyéb" kategória fotói kerültek. Kezdjük hát a sétát!


Turul-emlékmű (Tatabánya)
Európa legnagyobb madarat ábrázoló szobra. Árpád vezér a szlávok felett aratott győzelmének (907-ben) állít emléket. Donáth Gyula alkotását 1907-ben avatták fel.


Vereckei-hágó emlékmű (Kárpátalja)
Matl Péter munkácsi szobrász 1996-ban készítette a honfoglalási emlékművet. Hét tömbből áll, melyek a hét honfoglaló törzset szimbolizálják.

  
Szarvas a történelmi Magyarország közepe, erre emlékeztet minden látogatót a park közepén álló kis pihenő-kilátó.


A boltív a Szent Koronát szimbolizálja.


Túristvándi vízimalom
A malom Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Túr egyik ágán található. 


Még ma is működőképes. Műemlék és napjainkban múzeumként funkcionál.


Cifrapalota (Kecskemét)


Márkus Géza 1902-ben tervezte. A majolika díszítések és a tetőcserepek a Zsolnay porcelángyárban készültek. 


Jelenleg a Kecskeméti Képtárnak ad otthont.


Dorozsmai Szélmalom
Az eredeti malmot Czékus Andor gazda építtette még 1821-ben. Jóval később a malom állapota jelentősen megromlott, míg 1970-ben szinte teljesen összeomlott. 1972-ben újjáépítették, jelenleg múzeumként funkcionál.


Csiky Gergely Színház (Kaposvár)
1910-ben épült Magyar Ede és Stahl József tervei alapján Magyarország első vasbeton szerkezetű színháza. A nyitóelőadást 1911-ben tartották, Strauss: Cigánybáró című operettjét tekinthette meg a nagyérdemű.


Segesvári óratorony (Erdély)
A XIV. században épült vár legfontosabb része az Óratorony. A nevét adó óraszerkezet 1648-ban került a toronyra. Az épület 1677-ben egy tűzvészben megrongálódott, de a károkat elhárították, a sérüléseket kijavították. A tetőn található majolikacserepek 1894-ben kerültek az épületre.


Marosvásárhelyi városháza (Erdély)
1906-ban épült Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján. Érdekesség az épülettel kapcsolatban, hogy régen csak Cifra Palotának nevezte a nép. Nem értették, hogy a sok földszintes, vályogépület mellé miért épült egy ilyen magas, színes épület. Az akkori polgármester Bernády György erre azt válaszolta, hogy: “Mi nem a mának építünk, a mi épületeink az eljövendő századokat, unokáink utódjait is kell szolgálják egykor!”


A Mini Magyarország egy több részes poszt sorozat. Ha tetszett ez a rész javaslom megtekintésre a többi bejegyzést is.

Minden kiállított makettről bővebb információt és további érdekességeket olvashattok a park honlapján.

2 megjegyzés:

  1. Hallottam róla, az én bakancslistámon is szerepel. A képeket látva, meg a beharangozód alapján még nagyobb lett az elhatározásom.
    Kíváncsian várom a további beszámolódat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak javasolni tudom! Mi nagyon élveztük.
      Éppen az imént töltöttem fel a második részt.

      Törlés