2020. június 10., szerda

Kolodko és a többiek

Még fél év sem telt el az utolsó "Kolodko túránk" óta. Szerencsére a művészi alkotókedvet nem törte meg a kialakult járványhelyzet és a szobrász két újabb miniatűr szoborral örvendeztette meg a fővárost. Múlt héten volt egy szabadnapunk így indulhatott is a harmadik fotóséta. Az utunk először a Szabadság térre vezetett.


Több korábbi Kolodko szoborral egyetemben itt kapott most otthont mindannyiunk kedvenc mesehőse Süsü, valamint a magyar szinkronhangját adó Bodrogi Gyula színművész szobra is.


Érdekes és igen látványos módon ötvözte a két alak megjelenítését a szobrász. Bodrogi ugyanis Süsü, a sárkány jelmezét viseli.



Nagy sikere van ám a kis szobornak, igyekszik is mindenki valamilyen módon megörökíteni!


Természetesen ismét megnéztük a baltát és Breki szobrát is, hiszen ezek is a téren vannak kiállítva.



Közben elhaladtunk az egész alakos Ronald Reagen szobor mellett. Máté István elnöki szobra 2011 óta állít emléket a színész-politikusnak.


Útban a következő Kolodko szoborhoz elhaladtunk a Bazilika közelében posztoló pocakos rendőr mellett is.


Illyés András szobra 2008 óta felügyeli itt a közrendet. Itt egy picit eljátszadoztam. Kíváncsi voltam, hogy félig guggolva, kissé beremegő lábbal, visszatartott lélegzettel mennyire sikerül egy vonalba hoznom és lefotóznom a két csúcsot. Ennyire sikerült. Igaz a rendőr sisakja eredetileg is kissé ferdén áll.


Innen az erzsébetvárosi Szenes Hanna térre mentünk tovább. Kolodko a tér sarkán, egy kerítésre rögzítette az alkotását.


A szobor a tér hős névadónőjének állít emléket és a Nemzetközi Nőnapon lett kihelyezve.


Szenes Hanna költő, ejtőernyős és egy igazi háborús hős volt. Az asszimilált zsidó családba született lány 1939-ben emigrált Magyarországról Palesztinába. Pár év múlva ejtőernyősként csatlakozott a brit hadsereghez, ahol 1944-ben azt a feladatot kapta, hogy megakadályozza a magyar zsidók deportálását. Azonban már a határon elfogták. A több napos kínvallatás és a zsarolás sem törte meg, nem árult el semmit és nem adta meg magát. 1944 őszén árulásért halálra ítélték és sortűzzel kivégezték.


Akik olvasták az előző Kolodko fotósétáról feltöltött bejegyzést (lásd Címkék), azok talán emlékeznek rá, hogy a repülőtéren látható Liszt Ferenc szoborról akkor csak késő este és mobillal tudtam fotót készíteni. Most volt rá időnk és újból kimentünk a reptérre. Íme az eredmény:




Azt hihetnénk, hogy most utolértük magunkat, de nem! Pár napja a rajongók legnagyobb örömére egy újabb Kolodko szobor került kihelyezésre... Tihanyban! Az egy picit azért odébb van, de reményeink szerint ősszel azt is becserkésszük majd.

5 megjegyzés:

  1. A pocakosrendőr-nemtudmmicsúcsa kép nekem nagyon tetszett - vagyis az ötlet ! Ilyenkor gondolom, nem mindenki lát mindent azonosan.Vagyis nem mindenki lát bele valamit bizonyos dolgokba.
    Tudom, ízlések és pofonok.....de nekem ez a Reagen-féle "új-stílus" nem tetszik. Nem tudom megmagyarázni, miért - egyszerűen csak nem kedvelem ezt a ma divatossá vált ábrázolási módot.
    Szenes Hannáról épp a napokban olvastam. Ez a szobor-kompozíció - úgy ahogy van - nagyon találó. (....annak, aki a történetén elgondolkodik.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök ha tetszett - a "nemtudommicsúcsa" a rendőr sisakja és a Bazilika tornya :)
      Szenes Hanna szobor - nekünk is nagyon tetszett (ahogy eddig az összes Kolodko miniatűr). A poszt megírása után olvastam valahol egy cikket, ahol az írója felvetett egy kérdést - vajon Kolodko miért ebben a pozícióban alkotta meg Hanna alakját? A visszaemlékezések szerint egy székhez kötözve kínozták, ezt szerette volna vele szimbolizálni vagy egy ejtőernyős ugrás első pillanatát? Vagy esetleg mindkettőt? Elgondolkodtató...

      Törlés
    2. Nekem azonnal az ejtőernyős ugrás jutott eszembe...hiszen azzal jött vissza Jugoszláviába.

      Törlés
    3. Igen elsőre nekem is. Azt hiszem a cikkben feltett kérdést csak a művész tudná megválaszolni.

      Törlés
  2. Nagyon szép fotók! Lehet egyszer mi is felkerekedünk és megkeressük őket egy szép napon...

    VálaszTörlés