2022. augusztus 31., szerda

Vásárosnaményi görögkatolikus templom

2021.09.16.
A városnézésünk során szerettük volna megnézni a Szent Demeter nagyvértanú tiszteletére felszentelt görögkatolikus templomot. A parókián megtudtuk, hogy várnunk kell egy keveset, mert a parókus éppen a közeli iskolában tart hittanórát. 


A várakozás közben megnéztük a parókia előtt felállított díszes görög keresztet és a templom előtti parkban találtunk rá az előző bejegyzésben már bemutatott Kolodko-szoborra.


A kis szobor fotózása után visszasétáltunk a templomhoz, ahol már várt és örömmel köszöntött minket Erdei Tamás lelkész. Beléptünk a templomba.


Szerencsénk volt mert Tamásnak éppen lyukas órája volt, ezt kihasználva jót beszélgettünk, megismerhettük a templom rövid történetét és készült néhány fotó is.


A helyi görögkatolikusok 2005-ig Beregdaróchoz tartoztak, ebben az évben alapították meg a Vásárosnaményi Görögkatolikus Egyházközséget. Ekkor a szertartásokat még a helyi római katolikus templomban tartották meg. A görögkatolikus templom építése a város által adományozott telken, Telepóczky Miklós tervei alapján kezdődött meg. A munkálatok 2016-ban fejeződtek be. Kocsis Fülöp érsek-metropolia augusztus 21-én szentelte fel a templomot Szent Demeter nagyvértanú tiszteletére.


A felszentelést követően, egy ötéves munkafolyamat eredményeként elkészült a szentélyt a főhajótól elválasztó ikonosztázion is. Ottjártunkkor már csak az utolsó 12 kis ikon hiányzott a felső részről.


Az ikonfal vázát Nagy Sándor fafaragó, a képeit pedig Monostory Viktória ikonfestő művész-tanár készítette. Az ő ikonjai díszítik a templom külső homlokzatát is.


Az ikonosztáziont Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök 2021.október 17-én fogja felszentelni.


Kisvárdán és itt Vásárosnaményben is kinn volt a kereszt a templomokban.


Két nappal korábban, szeptember 14-én a Szent Kereszt felmagasztalását ünnepelte az Egyház. Ezen a napon Krisztus keresztjének a megtalálására emlékezünk. Konstantin császár édesanyja, Szent Ilona Jeruzsálembe ment és egy öreg zsidó útmutatása alapján sikerült megtalálnia egy gödörben Jézus és a gonosztevők keresztjét. Az itt kihelyezett porcelán kereszt különösen szép, Mandylion-nal díszített volt.
 
 





Érdemes este is visszasétálni a templomhoz, ugyanis a Pantokrátor képét belülről, valamint a kupolát kívülről is reflektorok világítják meg. Sajnos ottjártunkkor a külső világítás technikai okok miatt éppen nem üzemelt, de így is különleges volt a látvány.
 

 

1 megjegyzés: