2022. szeptember 6., kedd

A Beregi Múzeumban

2021.09.16.
Az elutazásunk előtti utolsó programunk a Beregi Múzeum meglátogatása volt. Nem kellett sokat gyalogolnunk, csak kisétáltunk a szállásunkról és máris beléphettünk a szomszédos kastély kapuján.
 

A műemléki védettségű Tomcsányi-kastély 2007 óta ad otthont a múzeum kiállításainak. A kastélyt 1728-ban kezdte el építtetni Lónyai László, mely később öröklődés útján került először a felvidéki Vladár, majd a tekintélyes Tomcsányi családhoz. Később ez a kastély is "végigjárta" a szokásos magyar kastély tortúrát. Államosítás, katonai kiegészítő parancsnokság, majd középiskolai kollégium. A 80-as évek közepétől pedig folyamatosan romló állapotban várt a megújulásra. A rekonstrukciós munkák végül 2005-ben kezdődhettek el.
A Beregi Múzeumot 1963-ban kezdte el szervezni Csiszár Árpád lelkipásztor, aki aztán a papi hivatása mellett egy életen át kutatta a Bereg múltját. A régi gyűjtőmunkáknak köszönhetően napjainkban már egy nyolc egységből álló kiállítás várja az idelátogatókat. Az első állomás "A Tiszteletes Úr" című kiállítás. Az emlékszoba a múzeumalapító Csiszár Árpádnak állít emléket. A következő állomás a "Szerelem a Tiszaháton - A beregi vászon". 
 
 
Ez a tárlat bemutatja a vászonmunkák szerepét a beregi nép életében.
 

"A szemtakarótól a szemfedőig - A születéstől a halálig". Az élet minden területén (háztartás, gazdaság) megjelenő vászon sokoldalúságát és az azt díszítő beregi keresztszemes hímzés mintagazdagságát mutatja be.
 
 

A "Beregi gyász" teremben megismerhetjük a beregi emberek temetkezési szokásait.
A "Bereg patrónusai" kiállítás a beregi falvakban lakó, de európai iskolákat végzett nemességnek állít emléket.
A "Kastély lakói" tárlat bejárása alatt megismerhetjük a kastély valamint az itt élt nemesi családok történetét és mindennapjait.



A "Beregi művészi és háztartási vasöntvények" című kiállítás hihetetlenül gazdag gyűjteménye igazán lenyűgözött minket.


A vasöntvény- és öntöttvaskályha gyűjtést Csiszár Árpád a 60-as évek második felében kezdte el.




A "Bereg régészete" kiállítás az őskortól a XVIII. századig terjedő időszak kultúráinak tárgyi hagyatékaiból nyújt ízelítőt.
A múzeum honlapján csak a jegyáraknál kap említést, hogy van ám itt egy Rádiómatuzsálem kiállítás is, melynek létrejötte egy helyi gyűjtőnek köszönhető. Érdemes megtekinteni a melléképületben található gyűjteményt.
 
 


Az elmúlt pár napban szerencsénk volt az időjárással, de estére megérkezett az eső. Sőt másnap péntekre is egész napos csapadékot jósolt a meteorológia. Mi pedig aznap utaztunk át Nyíregyházára, a következő szállásunkra...

3 megjegyzés:

  1. Nagy kedvencem ez a múzeum, s igen a története is. A környék látogatásának végén láttuk, s volt egy csoport, s abból jegyezte meg valaki, hogy milyen rossz híre van ennek a vidéknek, pedig a legszebb volt minden amit láttak, s milyen jó értelemben csalódtak. Én is pont ezt éreztem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos én is sokszor találkoztam hasonló előítéletekkel, pedig ennek az országrésznek is megvannak a szépségei. Mi is nagyon jól éreztük itt magunkat, kedvesek és segítőkészek voltak a helybéliek. Bízom benne, hogy a fotóimon keresztül is sikerül megmutatnom valamennyire a Szatmárság szépségét.

      Törlés
  2. Micsoda szenzációs kiállítás ! És milyen jó, hogy a hányatott életű épületnek ilyen sors jutott végre...Azok a vaskályhák ! Fantasztikusak !!!

    VálaszTörlés