2018. május 1., kedd

A tigris birodalma

Folytassuk a megkezdett barlangtúrát, jöjjön a következő fotósorozat. A Baradla-barlang számos képződménye kapott már fantázianevet, de talán ezek közül is a leghíresebb a "Tigris".


Fantasztikusan szép. Kissé eldugott helyen látható, kevés a fény, de azért próbáltam a legtöbbet kihozni a lehetőségből. Olyan mintha most lépett volna ki A.A. Milne Micimackó című könyvéből.
Már az eddigi fotókon is láthattátok, hogy a sötétség ellenére milyen színesek az egyes cseppkőképződmények, sziklák. Vajon milyen anyagokat használt a természet? Nos, a teljesség igénye nélkül vas-oxidokat, mészkövet, mohákat, szenet. Természetesen mi emberek is hozzájárultunk a jelenleg látható állapothoz. A barlangban meghúzódó őseink tüzet gyújtottak, valamint az első kutatók is fáklyákat használtak világítás gyanánt. A felszálló korom sok helyen megtapadt a barlang falán. Így jöhettek létre a "fekete" cseppkövek.


A következőkben szeretnék megmutatni néhány fantázianévvel rendelkező alakzatot. Rögtön elsőként itt a "Mikulás". Még tele van a puttonya.


Takaros rakást hoztak össze a helyi földművelők, ez a "Szénaboglya".


Az egyik cseppkőoszlop mögött egy álldogáló emberalak látható. Ő a "Búsuló juhász". Nagyon megfogott a háttérben látható gyönyörű, narancsos színvilág. Ismét szeretném megemlíteni, hogy csak fehér fényű lámpatestek vannak telepítve a barlangban. A színeket a természet produkálja.

  
Aztán itt vannak a névtelen szépségek.
Elértünk az Oszlopok csarnokába. Hihetetlen méret, elképzelni is nehéz mennyi időre volt szüksége ehhez a természetnek. Előttünk tornyosodott a "Minaret". 

 

2 megjegyzés: