2018. május 15., kedd

Óriások földjén

A csoport lelkesen haladt előre, megérkeztünk az "Oszlopok csarnokába". Az óriások földjén jártunk. A tér kiteljesedett, hihetetlen méretű és magasságú cseppkőképződmények tornyosultak mindenfelé.


Vezetőnktől megtudtuk, hogy a barlangrendszer eddig feltárt szakaszának cseppkőoszlop rekordere a "Csillagvizsgáló", a jósvafői szakaszon látható. Mondom a méretét, tessék kapaszkodni! A magassága nem kevesebb mint 19 méter! Remélem láthatom majd valamikor azt is. Arra a túrára kicsit bonyolultabb a jelentkezés és komolyabb felszerelés szükséges hozzá.





Lassan emelkedni kezdett az út, de a formák nem fogytak. Itt a "Vanília fagylalt" tölcsérben. És nini... a szikla alatt ott üldögél egy "Béka".



Sok-sok alakzat vár még a fantázianevére. A látogatók viszont óhatatlanul asszociálnak valamire, látva a formákat.  Íme kettő az én látásmódomban. Lehet, hogy 1979-ben Ridley Scott itt fogatta az Alien című filmet és a díszletek itt maradtak?


A barlang keletkezésének kezdetét a triász korra teszik a tudósok. E korszak kezdetén népesítették be a Földet a dinoszauruszok. A Tyrannosaurus Rex volt az egyik csúcsragadozója ennek a korszaknak. Te is látod ahogy nyílnak a hatalmas állkapcsok és villannak a félelmetes fogak? 


Visszatérve a túra leírásához, lassan magunk mögött hagytuk a cseppkőcsodákat és közeledtünk a barlang kijáratához. 



Itt már sok töredezett, kis cseppköveket láttunk. Valószínűleg korábbi emberi beavatkozások eredményeként. Vitték emlékbe, nem gondolva arra, hogy a letört cseppkő elveszítve vizes utánpótlását, rövid idő alatt egy kiszáradt jellegtelen kődarabbá válik. 


Szerencsére, most már védett a barlang, mivel az UNESCO 2001-ben a Világörökség részévé nyilvánította. Ez így és itt szép, úgy ahogy a természet megalkotta. 
Végezetül még egy-két jó tanács. A cseppkőbarlangokban mindig óvatosan közlekedjünk! Csúszósak, vizesek az utak, felületek. Soha ne érjünk a cseppkövekhez! Ha a kezünkön mindig ott lévő nagyon finom, zsíros filmréteg rájuk kerül, többé nem tudnak növekedni! Miért ne törjük le? Erről már írtam az imént, de még egy adat. Egy cseppkő növekedése erősen függ a környezettől, de nagyjából átlagosan elmondható, hogy 0,2 millimétert növekednek egy év alatt. Itt található egy 19 méteres oszlop, számoljunk csak...! Köszönöm, hogy velem tartottatok a virtuális barlangtúrán!

2 megjegyzés: