2022. november 22., kedd

Séta az édenkertben

2022.11.07.
Folly Arborétum
 
"FOLLY a Balaton édenkertje", így szól az arborétum szlogenje - és ezt mi is megtapasztalhattuk. Csend, jó levegő, csivitelő madarak és fantasztikus kilátás a magyar tengerre. A gazdag növénygyűjtemény folyamatos felügyeletet és gondozást igényel. A séta során találkoztunk a fák termését éppen ellenőrző és regisztráló szakemberrel, az ágyásokban gyomláló hölgyekkel és karbantartási munkákat végző munkásokkal. Mindannyian úgy végezték a munkájukat, hogy a látogatókat a legkevésbé sem zavarta a tevékenységük. Meg kell még említenem a maximális tisztaságot. A több mint öt órás sétánk során egyszer sem láttunk eldobott szemetet. Ez azért is egy óriási dolog, mert az ösvények mellett mi egyetlen kihelyezett szemetest sem láttunk. Tudom, hogy ez sokunknak így lenne természetes, de sajnos a mai világ másképpen működik. Folytassuk hát a sétát...
 

Az előző bejegyzést az óriástobozú fenyőnél fejeztem be. Innen indultunk tovább immáron a csúcsra törve, hogy megmásszuk az arborétum tobozalakú kilátóját és hosszan gyönyörködjünk a kilátásban. Mire felértünk a fényviszonyok is sokat javultak, elvonulni látszott a szürke felhőtenger. A vízfelszín vakítóan csillogott, az őszi színekben pompázó medence pedig szinte új életre kelt a napsütésben.
 
 

Letekintettünk az Öreg Arborétum irányába, ahol mindez a csoda anno elkezdődött...

 

...majd búcsút intve a kilátónak ismét lefelé vettük az irányt. Ekkor jártunk nagyjából félúton. Nem jutottunk túl messzire, mert a feleségem az avarban megbújó gombákra figyelt fel. Volt köztük egy-két hatalmas kalapos is.



Alig pár lépéssel odébb egy kidőlt vagy kivágott, korhadó fatörzs forma- és színvilága késztetett megállásra.


Lassan haladtunk lefelé a Panoráma terasz irányába. Itt kicsit megpihentünk, a kilátás innen is pazar volt.



Egy-két parcellával lejjebb pedig igazi színkavalkád fogadott minket az őszi napsütésben.


 
Egészen egyszerűen itt is kénytelenek voltunk leülni egy kőpadra, hogy alaposan kiélvezhessük az elénk táruló látványt.




Gyantás toboz


Sárga cserszömörce


Békesség Nektek!


Örökzöld Föld


Az arborétum borászata a badacsonyi történelmi borvidék hagyományaihoz híven főként fehérborokat készít. Elképesztően jól mutattak a téli pihenőre készülő aranysárga szőlősorok.


A Nap már lemenőben volt, mi is a kijárat felé vettük az irányt. Itt vásároltunk még ajándékba két üveg Folly szörpöt. Ekkor pillantottam meg a kiállított szörpös üvegek és reklámtárgyak között...


Ez bizony egy óriás toboz volt!. A részben látszódó és normál méretű bögre talán jó támpontot ad az összehasonlításhoz. Úgy saccolom 25-27cm magas lehetett.
Az előző bejegyzést Folly Réka gondolataival kezdtem. Hadd fejezzem most be ezt a posztot is az ő idézésével:
"Arborétumunk nem egyszerűen egy arborétum a sok közül. Nem csupán különleges cédrusok és ciprusok gyűjteménye, hanem a családunk története, Isten segítségével több generáció elkötelezett munkájának és kitartásának eredménye. Legyen Ön is részese a Folly család történetének! Szívja magába a százéves cédrusok nyugalmát a varázslatos balatoni panorámát és kóstolja meg borainkat, melyeket szakértelemmel és fáradtságot nem kímélve készítettünk el az Ön számára." Folly Réka
A magunk részéről is csak maximálisan ajánlani tudjuk az arborétum meglátogatását. Ha arra jártok, mindenféleképpen térjetek be egy sétára.

1 megjegyzés:

  1. Ma se tudok mást írni, mint tegnap: varázslatos ez a kert, vagy csak engem nyűgözött le valamiért ? - nem is értem. Talán a különlegességek tették vonzóvá, a ritkaságok, melyek máshol nem láthatók. ?. Köszönöm, hogy veletek sétálhattam !!!

    VálaszTörlés