2022. december 4., vasárnap

Irány a Szent György-hegy

2022.11.08.
Szent György-hegy 

Másnap napos, de kissé csípős őszi reggelre ébredtünk. A remek időjárásnak szívből örültünk, mert aznapra egy régóta tervben lévő tanúhegy bejárása volt a célunk. A kiadós reggeli után gyorsan elkészültünk és elindultunk Hegymagasra. A falu külterületén lekanyarodtunk a főútról és a folyamatosan emelkedő és kanyargó aszfaltcsíkon hamarosan felértünk a Szent György-hegy egyik ikonikus látnivalójához, a Lengyel-kápolnához.


A barokk stílusú kápolnát a Lengyel-család építtette a 18. század második felében. A Boldogságos Szűz tiszteletre felszentelt kápolna a méretei alapján akár templom is lehetne. A kora reggeli fényekben a homlokzat még árnyékban állt.


A kápolna közelében áll a Tarányi-présház, mely felépítése szintén a Lengyel-családnak köszönhető.

 
A műemléki védettségű épület jelenlegi neve a későbbi tulajdonos, a Tarányi-család nevét őrzi. A népies barokk stílusban épült présház homlokzatát a szőlőműveléssel kapcsolatban álló mitológia alakok kőszobrai díszítik.


A kápolna és a présház között kialakított keskeny úton indultunk el, hogy alaposan megismerhessük a hegy szépségeit. 
 

Az utunk első szakasza hangulatos présházak és aranysárga szőlősorok között vezetett. Az egyik pince faragott cégérén feltűnt a hegy névadója is.


Fejünk fölött pedig ott magaslott valahol a 415 méter magas hegy csúcsa...

1 megjegyzés:

  1. Szép kirándulás volt. Érdemes elolvasni a wiki ismertetőjét is:
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Gy%C3%B6rgy-hegy
    itt van szó a képeiden is látható bazalt-orgonákról.

    VálaszTörlés