2016. szeptember 1., csütörtök

Szent Péter és Pál templom - Dunakeszi

Nem sűrűn adatik meg egy ember életében, hogy hozzá elérhető közelségben egy új templom épüljön fel. Még kisebb az esély arra, hogy a felépült templom görögkatolikus legyen. Pár éve olvastam valahol egy rövid hírt, hogy Dunakeszin egy új görögkatolikus templom építését tervezik. Attól kezdve követtem az eseményeket az interneten. Lassan haladtak a dolgok, teltek az évek, de végül csak elérkezett 2016. július 2. Ezen a napon szentelték fel az új templomot. Szombat délelőtt, vakító napsütésben és szinte elviselhetetlen hőségben gyülekezett a tömeg a szertartásra.


Íme néhány fotó az új templomról.

  
A templom honlapján találtam néhány információt az egyházközségről és a templom építéséről. A Váci Görögkatolikus Egyházközség megalapításának története a 60-as évekbe nyúlik vissza. Ekkor ugyanis sok görögkatolikus család költözött a keleti országrészből a fővárosba és vonzáskörzetébe. Az első szentliturgiát 1965. augusztusában tartották a Lovásztelepi kápolnában. Teltek az évtizedek és egyre erősödött az emberekben a vágy egy saját templom építésére.


A Váci Egyházközség 2001-ben vált önálló parókiává, Papp Miklós atya szolgálata alatt. A templomépítés előkészítésének komoly munkáját is Ő irányította. 2010. június 6-án megtörtént a templom alapkövének a letétele. 


2010. július 1-től az új parókus, Bubrik Miklós folytatta a megkezdett munkát.


A terveket az Etalon Kft. készítette. A tervezőasztalon egy olyan épületkomplexum rajzolódott ki, amely visszatükrözi a keleti hagyományok örökségét, de ugyanakkor nem hat idegenül ebben a világban sem. Nagyon fontos szempont volt, hogy illeszkedjen a tízemeletes panelházak, az új építésű lakóparkok, a temető és a forgalmas főút környezetébe.


Fontosabb dátumok. A munkálatok 2012. június 11-én kezdődtek és az épülő templom kupolájára 2014. január 23-án helyezték fel a "sisakot". A felszentelés napján sem volt még teljesen kész a templom. Nincs még ikonosztázion és nem épült még meg az udvarba tervezett kis harangtorony sem. Idővel majd minden elkészül...


Végül néhány részletfotó a beltérből.





2 megjegyzés: