2018. december 31., hétfő

Merzse - Viszlát 2018!

Elérkezett az év utolsó napja. Az előző évekhez hasonlóan ismét összejöttünk a Merzsén egy kis év végi madarászásra, odúzásra, no és egy koccintásra.


Korán indultam, hogy időben kiérjek a Keleti pályaudvarra. Az utcák még szinte teljesen néptelenek voltak. Elég csípős széllel indult a nap, de legalább már nem esett az eső.  
A sülysápi vonat már bennállt a vágányon és bizony határozottan jólesett beülni a meleg fülkébe. Lassan összeállt a csapat egyik fele, a többiekkel pedig Rákoskert állomáson találkoztunk.
Az első utunk természetesen az etetőhöz vezetett. Több kiló magot, diót valamint margarint kaptak a kis szárnyasok. Alig várták, hogy végezzünk a feltöltéssel azonnal rácsaptak a csemegékre.

  
Imrének itt is van néhány kihelyezett odúja, egyúttal azokat is kitakarítottuk.



Innen aztán a toronyhoz mentünk egy kicsit ünnepelni. 


Mindenki hozott otthonról egy kis süteményt, Zoli pedig gondoskodott a pezsgőről. A kis faasztal pár perc alatt igazi kis terülj-terülj asztalkává változott. A feleségem idén ilyen túrós sütivel járult hozzá a terítékhez.


Itt pedig a sok-sok finomság.



A koccintás után elkészült az idei csoportkép is.


Idén azonban nem itt ért véget a nap. Az örömbe most üröm is vegyült. Akik folyamatosan követik a Merzse történéseit, azok már tudják, hogy várhatóan alapvetően megváltozik majd a terület arculata. A természetvédelmi terület melletti erdő magántulajdonban van és a tulajdonos(ok) tarvágással elkezdték kivágni a fákat. Alig 2-300 méterre a toronytól már ilyen elszomorító látvány fogadott minket. 



Januárban folytatódik majd a fakivágás, így be kellett gyűjtenünk 11 darab odút a kijelölt területről. Szinte mindegyikben találtunk pelére utaló nyomokat.


Nézzétek csak milyen szépen "kifekszi" magának a begyűjtött puha faleveleket!


A nap végén az utolsó odú egy igazi meglepetést tartogatott a számunkra, de erről majd következő bejegyzésben írok bővebben.
Sikerekben és egészségben gazdag új esztendőt kívánok minden látogatómnak!
Hamarosan itt az éjfél, viszlát 2018! 

10 megjegyzés:

  1. B.Ú.É.K !
    Várom a képeket és hozzá a meséket !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen. Én is nagyon boldog új évet kívánok!
      Hamarosan jön a folytatás.

      Törlés
  2. BÚÉK , ezekről a tarvágásoktól én is kikészülök. Felénk az erdőt lekerítik, értsd több részre. Tegnap néztük a vadak nyomát, feljöttek a kerítésig, aztán másik úton mentek vissza. Már minden árú lett, a vadak, erdők is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a jókívánságot! Boldog új esztendőt kívánok!
      Igen, nagyon elszomorító.

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Thanks for your comment.
      I wish a Happy and Prosperous New Year!

      Törlés
  4. Elképesztő, hogy az utóbbi években hogyan teszik tönkre a természetet... nem számít, hogy természetvédelmi terület vagy sem, ha kell átminősítik. A kapzsiság tort ül a józan észen.

    Jó olvasni a beszámolóidat, sok ilyet 2019-ben is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen egyetértek a véleményeddel.
      Köszönöm szépen és én is képekben, posztokban gazdag 2019-et kívánok!

      Törlés
  5. Szomorúan olvastam a fakivágásról szóló történetet a Merzsén.
    Viszont a program jó lehetett :-) BUÉK!

    VálaszTörlés