2019. január 6., vasárnap

"Pagoda" a Merzsén

Ígértem még néhány fotót és egy érdekességet az évbúcsúztató találkozónkról. 2018 utolsó napján alapjában nem lehetett panaszunk az időjárásra, napos és erősen felhős időszakok váltakoztak. Aznap szerencsére elkerülte a Merzsét az eső. A reggeli napfényben és a gyenge szélben lágyan hullámzott az út melletti fűtenger.


Kicsit odébb a fűből magasan kikandikáló selyemkórók mellett haladtunk tovább a mocsár irányába.


Ebben a téli, pihenő időszakban az üres madárfészkeket is jobban megfigyelhetjük. Ez itt egy poszátafészek.


Ebben a magasban épült fészekben pedig legutóbb egy héjapár költött.


Az új élet kezdete mellett a halál is a mindennapok része. Ezen a facsonkon egy cinege élete érhetett valamikor véget, egy ragadozómadár karmai között.

   
A évbúcsúztató koccintás után volt még egy kis munkánk. A januárra tervezett fakivágások miatt 11 darab odút kellett begyűjtenünk. Az egyik leemelt darabon jól megfigyelhető volt a harkályok ügyködése. Ezt az odút valamiért annyira kipécézték maguknak, hogy Imre végül teljes egészében lemezzel burkolta be.


Az utolsó odú egy igazi meglepetést tartogatott számunkra. A leemelés és felnyitás után ez a látvány tárult elénk. Tudjátok mi ez?


Egy hatalmas lódarázsfészek töltötte ki a nagy odút belsejét. Bajor Zoli megpróbálta egyben kiszedni, későbbi oktatási, bemutatási céllal. Az odútisztító kocérral körbevágta a négy oldalt és végül három darabban sikerült kiemelnie a rendkívül törékeny "pagodát". Íme az összeillesztett darabok, a hossza kb. 40-50cm lehetett. Egyikünk sem látott még ilyen hihetetlen alkotást.


A fészekhez a pergamenszerű és rendkívül sérülékeny papírt növényi anyagok megrágásával készítik elő a darazsak, amit aztán megformáznak és a fészekhez ragasztják. Az egyes szinteket oszlopszerű "távtartók" választják el egymástól.



Így nézett ki a "zárókupola" szemből fotózva.


A munka végeztével indultunk vissza a vasútállomásra. Az egyre laposabb szögben érkező napsugarak szépen megvilágították a közeli lankákat.



A zöldellő őszi vetés esténként hívatlan látogatókat vonz a területre. Erről tanúskodtak a vaddisznónyomok. 


Egyre jobban sötétedett, szép színekkel búcsúzott el 2018.



4 megjegyzés: