2018. március 4., vasárnap

Havas élőhelykezelés

Ha március, akkor homoktövis-élőhelykezelés, az MME szervezésében. Egy évvel ezelőtt dolgoztunk a területen. Mégis micsoda különbség volt a két alkalom között! Tavaly kellemes tavaszi melegben, pólóban dolgozhattunk. A kitűnő időjárásnak köszönhetően sok-sok segítő kéz csatlakozott a felhíváshoz. Az idei tél - kicsit megkésve - éppen most, ezen a héten mutatta meg igazi erejét. Talán a zordabb időjárásnak tudható be, hogy szombaton kb. húszan gyűltünk csak össze a Megyeri-híd közelében található természetvédelmi területen.


Az újpesti homoktövis védett élőhelyéről a tavalyi posztban írtam részletesen (Klikk ide). 
Szombat reggel már csak -4C fokot mutatott a hőmérő, sokat enyhült az idő. A hírek szerint napközben már fagypont feletti hőmérsékletet vártak a jósok. Dupla polár pulóverrel, kabáttal és meleg teával felvértezve indultam neki a napnak. Érdekes kettősséget mutatott a terület. Míg a tanösvény földútját 5-6 centiméteres hóréteg borította...


...addig a védett terület inkább csak hófoltos volt, a homokos talajnak köszönhetően.


Bajor Zoli megtartotta a szokásos eligazítást, majd kezdődhetett is a munka - csakúgy mint az előző években.





A védett homoktövistöveknél még csak elvétve láttam rügyező ágat.


Egyébként szépen szaporodnak a tövek, növekednek a homoktövis szigetek a területen.


Az erdős rész felől sűrűn hallatszott a dolgos harkályok kopogása. A tevékenységük nyoma egy tisztáson álló fán is jól látszott.


Ebédszünetben Kocsi Attila tartott egy bemutató madárgyűrűzést. Csuszkákat, kékcinegéket és széncinegéket rejtettek a kis zsákok. A gyűrűzés, a szokásos procedúra valamint az adatok rögzítése után, de még az elengedés előtt nyújtott egy kis extrát az önkéntes segítőknek. Meghallgathatták a kismadarak szívverését. Apropó szívverés... Tudjátok mennyit ver a szívük egy perc alatt? Tippeljetek és a poszt végén elárulom a megfejtést.
A napi munka mellett volt még egy kedves momentuma is a napnak. Nevezetesen J. Imre pénteken volt 70 éves! Természetesen itt is felköszöntöttük, számos meglepetéssel kedveskedtünk. Imrének nem meglepő módon itt is vannak kihelyezett odújai, melyeket az élőhelykezelés során szokott kitakarítani. Így történt ez idén is. Volt ám meglepetés amikor minden kinyitott odú ajándékot rejtett! Ugyanis korán reggel ketten kimentek az odúkhoz, levették azokat, berakták az ajándékokat (póló, bögre, toll stb.) majd visszaakasztották őket. Aztán Imre felfedezett egy új odút is az egyik fán...


Kedves Imrebá!
Boldog 70. születésnapot kívánunk!
Sokáig vigyázz még reánk!
Odúk

Nap végére a tanösvény mellett hosszan húzódott a kihordott és felhalmozott tájidegen faanyag.

  
Végezetül a megoldás. 420 szívverés egy perc alatt! Egészen elképesztő, nem igaz? A repüléshez sok energiára van szüksége a madaraknak. Ezért egy nagyon hatékony légzés alakult ki náluk, mellyel elegendő oxigénhez és ezzel energiához jutnak. Ez az úgynevezett kettős légzés. A tüdőlégzsákok segítségével be- és kilégzéskor is történik gázcsere a tüdejükben. A fejlett légzéshez pedig fejlett vérkeringés szükséges. 

(180303)

8 megjegyzés:

  1. Ez a hideg téli táj, sok meleg pillanatot, kedves figyelmességet is tartogatott a résztvevőveknek és nekünk olvasóknak is!
    Ismeretlenül is boldog születésnapot, sok évig még ilyen kedves, figyelmes madárbarátokat kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm a kedves köszöntést Imre nevében!

      Törlés
  2. Az időjárás nem igazán jó neked. Azonban mindent megtett, amire szüksége volt, szép meglepetéseket kaptak hét szeptemberig. Hosszú ideig legyen veled. Nem tudtam, hogy a szív ilyen gyorsan ver. Üdvözlettel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Yeah, this heart frequency is unbelievable for us.
      Thank for your kind comment

      Törlés
  3. So glad to see snow brings its own kind of beauty to that protected area!
    Have a good day.

    VálaszTörlés