2018. augusztus 5., vasárnap

Boldog Apor Vilmos Emlékkiállítás

A Püspökvár Győr történelmi belvárosában, a Káptalandomb északnyugati sarkában található.


Enyhén emelkedő, hangulatos kis macskaköves utca vezet fel a csonka tornyú épülethez, mely a mindenkori győri püspök lakóhelye. 


Itt tekintettük meg a Boldog Apor Vilmos Emlékkiállítást. 



A püspök (1892-1945) vértanúságának eredeti helyszínén berendezett kiállításon megismerhetjük a történteket, a pince termeit bejárva pedig mi is átérezhetjük a háborús korszak, a menekülés nyomasztó légkörét. 


Apor Vilmost 1941. januárjában nevezték ki győri püspökké és márciusban érkezett meg Győrbe. A német megszállás és nyilas hatalomátvétel után felekezetre és etnikumra való tekintet nélkül állt ki az üldözöttek mellett. Az előrenyomuló orosz csapatok 1945. március 28-án kezdték meg Győr ostromát. A várost a visszavonuló németek is lőtték. A püspök minden menekülőt befogadott, a Püspökvár pincéiben több száz ember talált menedéket.


A kiállítási ismertetőből idézem most a történtek leírását:
1945. március 28.
Este érkeznek meg az első orosz katonák a Püspökvár pincéjéhez, ahol két-háromszáz ember húzódik meg. Apor Vilmos a pince bejáratánál lévő helyiségekben fogadja a katonákat. Éjjel-nappal virraszt, mondván: "ha valami történik, ébren kell hogy legyek".

1945. március 29. (Nagycsütörtök)
A Székesegyház tornya lövést kap és kigyullad. Apor Vilmost nagyon lesújtja a látvány. Este mutatja be az utolsó miséjét az óvóhelyen.

   
1945. március 30. (Nagypéntek)
Az orosz katonák egyre durvábbak és erőszakosabbak. A püspök segítséget kér a parancsnokságtól, de elutasítják. A pincében lévő férfiakat bátorítja: "egyszer úgyis meg kell halni. Jobb tehát, ha az ember ilyen alkalomkor áldozza fel az életét". Az orosz katonák fiatal nőket követelnek "krumplipucolásra" és benyomulnak a pince előterébe. "Hinaus! Hinaus!" A parancsnokot a karjánál tolva tolja föl a lépcsőn a püspök. "Akiket rám bíztak, minden körülmények között megvédem." Az orosz tiszt lő. Apor Vilmos három találatot kap, négy a mennyezetbe fúródik. Az egyik lövés a hasüregébe hatol. A tettesek elmenekülnek a helyszínről és nem is jönnek vissza többé. A lányok, asszonyok sértetlensége tehát megmarad. A püspök összeesik a fájdalomtól, de nem panaszkodik. "Köszönöm az Úr Jézusnak, hogy nagypénteken vele és érte szenvedhetek. Ha ezzel minden nő megmenekült, akkor érdemes volt." A sebesült püspököt hordágyon még aznap este kórházba viszik ahol Dr. Petz Aladár operálja meg petróleumlámpa világítás mellett.

    

"Boldog Vilmos püspök vértanút ért halálos lövése 
alkalmával kiömlő vére látható ezen a ruhadarabon.  
Boldoggá avatása 1997. november 9-én volt." 

1945. április 2. (Nagyhétfő)
Átmeneti biztató javulást követően - a szentségek felvétele és a szüntelen imádkozás után - hal meg Apor Vilmos püspök húsvétvasárnapról hétfőre virradó éjszaka.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése