2022. december 7., szerda

Ify-kápolna

2022.11.08.
Szent György-hegy
 
A szőlősorok végén léptünk rá az erdőbe vezető sárga turistaösvényre. Valamivel magasabban előttünk, a fák lombjai között már látható volt a következő célpontunk is.
 
 
A Balaton leghátborzongatóbb helye - mondják a helyiek és valóban. Az Ify-kápolna megkopott, repedezett fehér homlokzata, a messziről is jól látható rozsdás "EMMAUS" felirattal bármely Hitchcock filmben megállná a helyét díszletként. Pár perces gyaloglás után értük el a terület szélén álló piétás keresztet, melyet 1942-ben állított Ify Lajos atya, az Emmaus kápolna építője. A keresztről levett Krisztus és az őt sirató Mária alakja alatt olvasható:
 
"Ludovice, memento mori! MCMXLII - Lajos, emlékezz a halálra! 1942".
 
A kereszt hátoldalára rögzített kis réztáblán az alábbi versrészlet olvasható:
 
"Arany-hidat verek hitből, reményből, szeretetből.
Az elmúlás erecskéi, csermelyei, folyói felett,
tavaszok, eszmék, filozófiák felett,
emberek, Nap, Hold, csillagrendszerek felett,
arany-hidat verek Ahhoz,
aki nem jött és nem megy,
aki nem volt és nem lesz,
aki Van!"
Mécs László: Verni kezdem az aranyhidat (részlet)
 
A kápolna, a 2021 novemberében összeomlott torony és az épületek rendkívül rossz, romos állapotban vannak.
 

 
A földön fekvő és meggörbült kereszt látványa nagyon elszomorító.



Innen egy sűrűn benőtt cserjés-fás részen vágtam át magam, hogy szemből is láthassam a még álló homlokzatot.
 
 

A kereszt mellett kifüggesztett ismertetőből ismerhettük meg a névadó Ify Lajos (1893-1967) plébános életrajzát. Pécsett tanult teológiát és kitűnő zenei képzésben is részesült. 1917-ben szentelték pappá, majd Nagyváradon, Villányban és Kárászon adott szolgálatot. 1929-től lett Fonyódon alapító plébános. A településen számos fejlesztés fűződik a nevéhez. Templomot, plébániát, kápolnákat és új iskolát építtetett, egyházközséget alapított. Kitűnő hangszerszakértő, orgona- és harmóniumépítő volt.
Végül az akkori politikai rendszer elől belső emigrációba kényszerült és a Szent György-hegyen telepedett le. Itt is halt meg, sírja melyet már évekkel a halála előtt megásott, a kápolna feletti tisztáson található. 
Felépítette a Remete-lakot és az Emmaust - amit arról a júdeai településről nevezett el ahol két tanítványa felismerte a feltámadott Krisztust.
Mellette lakóépületet és gazdasági épületegyüttest építtetett, melyeknek nevet is adott. Eremos - a házvezetőnő lakhelye, Názáret - vendégház, műhely, Animál - az állatok tartására, a tornácos Nectár - nyári lak és itt tartotta a természettudományos könyveit. Tagja volt a Magyar Természettudományos Társaságnak. A lak mellett állt a fészer ahol előre elkészítette és tárolta a koporsóját. A legenda szerint évente újrafaragta a halálának az évszámát.
Egy nagy póznán magyar lobogót tartott, mely felhúzásával jelzett a zarándokok és a hívek felé, ha otthon tartózkodott.
Végezetül egy kis "térkép" a hajdani Ify-birtokról. Figyelmetekbe ajánlom a jobb sarokban látható QR kódot. Ezt beolvasva egy az Ify-kápolnával foglalkozó oldalra jut az érdeklődő, ahol többek között korabeli fotókon megtekinthető a kápolna is - még épp állapotban.
 

2 megjegyzés:

  1. Döbbenet és siralom.... ez a hely tényleg senkinek nem fontos ? Nem folytatom a gondolataim leírását - elcsúfítanám vele a blogodat....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Épp tegnap olvastam egy cikket a We Love Balaton oldalán, miszerint egy könyv jelent meg az Emmausról. Részlet a cikkből: "Az épület megmentésére a történész sem lát esélyt. „Osvald Gáborék [a kápolna megmentésért tevékenykedő csoport], akik rendben tartották a helyet, kiderítették, hogy egy tucat tulajdonosa van a kápolnának, és így nagyon nehéz megmenteni. Sajnos csak idő kérdése, hogy a földdel egyenlővé váljon ez a hely. Éppen ezért született meg ez a könyv. András a tervekkel, én pedig a kutatással tudtam segíteni.”

      Törlés