2019. augusztus 27., kedd

Váci templomtornyok

Egész nap barangoltunk a belvárosban. Egy kaptatós kis utca végén figyeltünk fel erre a templomra.


Térkép segítségével megtudtuk, hogy ez a Görög templom.


Az ortodox templomot a városban letelepedett délszláv kereskedőcsaládok építették még az 1790-es évek elején. Sajnos ottjártunkkor éppen zárva volt, de mivel nagyon szeretem a görögkeleti templomokat, ezért a későbbiekben még biztosan megfogjuk látogatni. Ez az ódon kilincs is már sokat sejtet a belsőről. 


A templomot régi, hangulatos házak és színes trombitafolyondár bokrok fogták közre. Nagyon hangulatos volt az összhatás.


Vácon rengeteg lehetőség adódik egy könnyű ebéd elfogyasztására. Késő délutánra mi is megéheztünk, így célba vettünk egy korábban kinézett éttermet. Miután megebédeltünk sétáltunk még egyet a Duna-parton majd visszakanyarodtunk a központ felé. Érkezésünkkor Váci Nagyboldogasszony székesegyház melletti utcában parkoltunk le.


A székesegyház főhomlokzata a Duna irányába néz. A templom előtt kialakított hatalmas Konstantin-térről kiváló totálképet készíthetünk az épületről. Az aranyozott római óraszámlapok olykor vakítóan csillantak meg a nyári napsugarakban. A főpárkányon apostolszobrok tekintenek le a térre.




Nagyon kellemesen telt el a nap, érdemes volt kimozdulni. Végül a kánikula is egész elviselhető volt, hála a közelben hömpölygő hűsítő folyamnak. Remélem a posztsorozat hatására Ti is kedvet kaptatok egy váci sétára. Kellemes barangolást kívánok! 

2 megjegyzés:

  1. Szép fotók, mint mindig. Csak ne lenne olyan messze.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Bízom azért benne, hogy előbb vagy utóbb útba esik majd :)

      Törlés